Ballmer: Még nem sikeres a Windows Phone 7

2011.07.12. 11:04
A Microsoft vezérigazgatója nem hagyja, hogy néhány kudarc elterelje a figyelmet a vállalat sikereiről. Arra ösztönzi a partnereit, hogy a Windows és az Office után a felhőalapú szolgáltatásokra is vessék rá magukat.

Steve Ballmer nyitotta meg hétfőn Worldwide Partner Conference (WPC) rendezvényt, amelyen a Microsoft legfontosabb tizenkétezer partnere gyűlt össze. A cégvezér elismerte, hogy a Windows Phone 7 egyelőre nem sikeres termék. Idén nagyon kicsik voltunk, és nagyon kicsik lettünk - mondta Ballmer, utalva az elmúlt évben elért szerény piaci részesedésre.

Komoly sikereket is elért a cég, és a számítógépeken futó Windows 7 dicsőítésekor Ballmer keményen odavágott az iPad növekvő népszerűségével kampányoló Apple-nek. A Microsoft ugyanis az elmúlt évben 350 millió Windows 7 licencet adott el, amíg "bizonyos cégek" már húszmilliós eladást is megünnepelnek.

Viccelődhet a Microsoft a táblagépeken, de arról sem feledkezhet meg, hogy egyelőre nincs olyan operációs rendszere, amely ezeken az új eszközökön is futtatható. A partnerek tűkön ülve várják, hogy halljanak valamit a készülő Windows 8-ról, ami az iPadhez hasonlóan vékony, tartalomfogyasztásra és szórakozásra kihegyezett tableteken is futtatható lesz.

Jon Roskill alelnök azt is megemlítette, hogy a Microsoftnak jelenleg több mint 640 000 vállalat a partnere, amelyek összesen 15 millió embernek adnak munkát. A Microsoft forgalmának 95 százaléka a partnerektől jön, és minden egyes dolláron, amit a Microsoft a szoftvereivel megkeres, a partnerek további 8,7 dollár forgalmat könyvelhetnek el, hozzáadott szolgáltatásokkal és a termékek személyre szabásával.

Roskill szerint a partnerek 58 százaléka már használja a cég online szolgáltatásait is, de a legtöbb esetben csak kísérleti jelleggel. Steve Ballmer ismét elmondta, hogy a Microsoft szoftvert és szolgáltatást is kínál a felhasználóknak, és ez olyan egyedülálló előny, amit jobban ki lehetne használni.