A Nokia tovább csúszik a lejtőn

Index/portfolio
2011.07.21. 14:34

Várakozásokat felülmúló számokat közölt a Nokia a második negyedéves gyorsjelentésében. A társaság bevételei 9,275 milliárd euróra rúgtak, miközben az elemzők 9,179 milliárd euróra számítottak. Az egyszeri tételekkel is számolva azonban 487 millió eurós veszteséget könyvelt el a világ legnagyobb mobilgyártója, noha egy évvel ezelőtt még 195 millió eurós profitja volt.

A Nokia okostelefonjainak a piaca február 11 után kezdett látványosan zsugorodni. Stephen Elop vezérigazgató ekkor jelentette be, hogy a jövőbeni okostelefonokon Windows Phone operációs rendszer lesz a Symbian helyett. Az okostelefonok eladása egy év alatt 32 százalékkal csökkent, az összes készüléket vizsgálva 20 százalékos a visszaesés.

A Nokia árcsökkentéssel próbálta fenntartani a vevők érdeklődését, ezért kevesebb pénzt keres egy-egy készüléken. A finn céget az alsó árszegmensben a kínai és dél-koreai gyártók, például a ZTE és a Samsung szorongatták meg, míg a csúcskategóriában az Apple és egy rakás androidos gyártó okozott neki nehézséget

Nem túl optimista a Nokia menedzsmentje, a következő negyedévben a nullszaldónál valamivel jobb eredményt várnak a telefongyártó részlegen. A Gartner piackutató cég elemzője, Carolina Milanesi szerint a Nokia egyetlen negyedév alatt az elsőről a harmadik helyre eshet vissza az okostelefonok piacán.