Gigahertzen pörög a Nokia

2011.08.01. 13:46
nokia500

Néhány kiszivárgott kémfotót leszámítva nincs friss hír arról, hogy a Nokia milyen telefonon vezeti be a Windows Phone 7-et, és azt sem tudni, hogy a menő N9 mikor kerül a magyarországi márkaboltokba. A finn gyártó hétfőn új symbianos sorozatának első tagjáról rántotta le a leplet.

A Nokia 500 egy középkategóriás okostelefon, amelyen a Symbian Anna rendszer fut. Lekerekítették az ikonokat, és érezhető, hogy 1 GHz-es processzor hajtja a gépet, a működése gördülékenyebb. A beépített ingyenes navigációs program már a tömegközlekedési útvonalakat és megállókat is jelzi, ám a menetrend még nem elérhető, mint a legfrissebb Google Térképben.

A böngésző is új, sokkal használhatóbb, mint a korábbi Nokiáké, de a felhasználói élményt korlátozza az alacsony felbontás. A 3,2 hüvelykes, 640x360 pixeles kijelzőn kicsit szögletesek a betűk, a weboldalaknak csak a mobilos nézetét érdemes betölteni. A mobilban 2 GB beépített háttértár van, ami legfeljebb 32 GB-os microSD kártyával bővíthető.

A Nokia 500 olyan mobiltelefonnak tűnik, amellyel a finn gyártó a jelenlegi felhasználóit próbálja megtartani. Megszokott extrák vannak benne, mint az ingyenes navigáció, a hosszú készenléti idő, és a menürendszere is ismerős lesz azoknak, akik láttak már Nokiát.

A készülék irányára 150 euró adók és kedvezmények nélkül, a szolgáltatóknál hűségnyilatkozattal nagyjából negyvenezer forintos áron debütálhat. Messze nem olyan nagy kiadás, mint egy iPhone, de az Android már ilyen alacsony áron is elérhető. A tavaly év végén bemutatott ZTE Blade pont negyvenezer forintba kerül.

Csakhogy az olcsó ZTE és az olcsó Nokia közt van néhány igen lényeges különbség. A kínai telefonnak nagyobb és jobb felbontású a kijelzője, tehát böngészni egészen biztosan jobban lehet rajta. A Nokia 500-nak azonban másfélszer erősebb a processzora, és kétszer gyorsabb az adatátviteli sebessége: a finn mobilon 14,4 megabit a letöltési és 5,76 megabit a feltöltési maximum.

A leírás szerint a Nokia akkuja is kétszer tovább bírja, 500 óra a készenléti ideje és 7 órán át telefonálhatunk vele, míg a ZTE legfeljebb 192 óra várakozást vagy 4 óra csacsogást bír ki egy feltöltéssel.