Lassan áll össze a táblagépes Android

2011.08.03. 21:41
Furcsa operációs rendszer a Honeycomb, a táblagépekre szánt Android. Letölthetünk rá okostelefonra megírt programokat, amelyek szörnyen néznek ki a nagy kijelzőn, és az is előfordul, hogy az ingyenesnek mondott szoftver valójában 15 dollárba kerül. A táblagépre optimalizált szoftverek lassú érkezése azt jelzi, hogy még mindig kell néhány hónap a Honeycombnak ahhoz, hogy az iPad komoly ellenfelévé váljon.

Mindig is vágytam egy könnyen hordozható netezőgépre, de a netbook nagy, az okostelefon túl buta az összetettebb feladatokhoz. Az iPad volt az első értelmes jelölt, de az iTunes nevű borzalomtól kiráz a hideg. Az Android okostelefonon jól használható, úgyhogy végül vettem egy Acer A500 tabletet. Nincs benne 3G, de a távközlési cégek szakértői azt súgták a fülembe, hogy a tesztjeiken a többség otthon táblagépezett. Az Acer A500-on Android Honeycomb fut, ami azért is szimpatikus, mert egyfajta Linux, tehát bármit belegányolhatok, ha ahhoz van kedvem.

A Google eleinte azt hitte, jók lesznek az apró widgetek is
A Google eleinte azt hitte, jók lesznek az apró widgetek is

Vigyázz, rajt!

Amikor a Honeycomb 3.0-ás verziója megjelent februárban, még félkész rendszer volt, és hónapokig úgy is maradt. A rendszerben két súlyos bakit követett el a Google. Az egyik a főmenübe települő modulok (magyarul: widgetek) apró mérete volt. A naptár és az email az 1280x800 pixeles főmenüben körülbelül két körömnyi helyet foglalt el. Ha két négyzetcentis naptárat akarok, akkor előveszem a régi Nokia E51-emet, emiatt nem érdemes új táblagépet venni. Próbálkoztam utólag telepíthető naptárakkal, egyik sem vált be. A tablet szoftverboltjában többségben voltak az okostelefonra szánt programok, ezek nem használták ki a tablet nagy kijelzőjét.

Ez a két hiba mára eltűnt, mert megjelent a Honeycomb 3.1. Érezhetően stabilabb lett a rendszer, megjelent egy rakás nagyon jó tabletes program (erről lent részletesebben is), és a programváltóval már tucatnyi háttérben futó szoftverre lehet átlépni. A gyári widgetek is átméretezhetők lettek, az email és a naptár akár egy-egy egész lapot is elfoglalhatnak a főmenüben. A gigantikus widgetek nem lassítják a rendszer működését és hatékony munkaeszközzé teszik a tabletet. Elég ránézni a főmenüre, hogy megtudjuk, mi a helyzet. Sajnos az átméretezés képessége nem jelenik meg automatikusan minden widgetnél, azt beléjük kell programozni. Az utólag telepített programok, például a Facebook és a Springpad widgetjei még nem kapták meg ezt a kezelést.

Végül rájött a Google, hogy nagyobb widgetekkel jobb lesz
Végül rájött a Google, hogy nagyobb widgetekkel jobb lesz

Vásárlói szopások

Az Android Market kezelőfelülete átláthatóbbá vált, a szoftverboltban végre felirat jelzi, ha egy toplistás szoftver már megvan nekünk. Arra is rájött a Google, hogy a reklámszatyorra emlékeztető apró ikonnal aligha szerez vásárlókat, úgyhogy odabiggyesztett mellé egy "Bolt" feliratot, hogy a hülyék is tudják, miről van szó. Az Android Marketen látszik a legjobban, hogy a Google folyamatosan frissíti a rendszert. Amikor elkezdtem írni a cikket, a magyar nyelvű kategórianevek közt még volt egy Editor's Choice is, de ezt átírták A szerkesztők ajánlatára.

Milyenek az ingyenes programok? A Paradise Island is jó példa, mert az ingyenes programok toplistáján kezdte a pályafutását, de most már a legnagyobb bevételt generáló játékok közt van. Még csak nem is reklámbevételről van szó, ami a Google fő biznisze. Ugyanaz az üzleti modell, mint a Zyngáé a Facebookon. Aki nem akar meghalni az unalomtól, az jobban jár, ha valódi euróért vesz virtuális tárgyakat, mert azokkal gyorsabban felépíthető a Paradise Island világa. Így nem agysorvasztóan unalmas lesz a játék, hanem csak simán dögunalmas. A Robotek nevű játék másképp hajt a pénzünkre, tucatnyi kezdő pálya végigjátszása után nagyjából lehetetlen továbbjutni. Nem vettem valódi pénzért pontokat, így a maradék több mint száz pálya - a játék java része - számomra elérhetetlen maradt.

Néhány esetben az volt az érzésem, hogy az én pénzemen zajlik a programok bétatesztelése. A Quickoffice HD nevű szöveg-, táblázat- és powerpoint-szerkesztő két hónappal ezelőtt még jó pontokat kapott a felhasználóktól. Meg is vettem 2700 forintért, hiszen a szövegszerkesztő létfontosságú egy újságírónak. Azt tudni kell, hogy az Android Market 15 percet ad egy program megismerésére, a vevő ez idő alatt visszakérheti a pénzét, utána nem. Ennyi idő még egy tapasztalt tesztelőnek sem elegendő arra, hogy végignézzen egy irodai szoftvert. Csak a sokadik használat után derült ki, hogy a Quickoffice stábja új értelmet adott a vakon gépelésnek – amikor a lap aljára érünk, négy sort kell vakon végigírni, mert a virtuális billentyűzet eltakarja a szöveget. Amatőr hiba. Azóta megvettem a Documents to Go nevű szövegszerkesztőt is, amely nem rejti el a beírt szöveget, és buktam a Quickoffice árát.

Happy hours

Nem igaz, hogy csak a baj van a Honeycombbal szerelt tabletekkel, ezért most nézzük, hogy miben remekelnek. Ábécé sorrendben haladva - a kiváló Angry Birds átugrásával - rögtön a böngészővel kezdhetünk. A brózer kiváló, ezért a tablet nagyon jó netezőgép. A kezelőfelület a Chrome koppintása, van előre és hátra gomb, a csillaggal menthetjük az weboldalt a kedvenceink közé, nyithatunk inkognitólapot anonim böngészéshez. A könyvjelzők a pc-n futó Chrome böngészővel szinkronizálhatók, ha mindkét brózerben megadjuk a Google-számlánk adatait. Simán nyitva lehet egyszerre 8-10 weboldal, a böngészőfülek közt gyorsan válthatunk.

Pont olyan, mint a pc-n
Pont olyan, mint a pc-n

Van Adobe Flash is, erre nagyon büszkék az androidosok, pedig ez az a technológia, amivel minden élmény elrontható. A reklámok szépen megjelennek, de a bonyolultabb programok már nem mindig futnak jól. A Facebookon elérhető CivWorld például darabjaira hullik, mert olyan szarul írták meg, hogy az erős Intel Core 2-es laptopomat is majdnem elfüstölte.

DSC 6266

A Honeycomb naptára jobb, mint amit a weben kapunk a Google-től. Az a trükk, hogy nem havi nézetben kell használni, mert ott az aktív júzerek legfeljebb annyit látnak, hogy rohadt sok dolguk van. Heti nézetre kell váltani. A naptár több fiókot kezel, személyes és munkahelyi eseményeinket egy helyen láthatjuk. A Gmail kezelőfelülete tökéletes, a webes és a mobilos változatnál is átláthatóbb, és ha lehetne, mindig ezt használnám. A címtárnak is van egy jó fícsöre: meghatározhatjuk a névjegyek sorrendjét, és megmondhatjuk, hogy a vezetéknév legyen elöl, ne a keresztnév.

A Google Térkép tabletes verziójáról nehéz visszatérni az okostelefon ötöd akkora kijelzőjére. Ez különösen igaz azóta, hogy a BKV útvonalai, megállói és menetrendjei is megjelennek a térképen, tíz collon nézegethetjük, merre vannak buszvonalak. Már csak az hiányzik, hogy valós időben nyomon követhessük a buszokat, ám erre még 2012-ig várni kell. A térképrészlet letöltése funkcióval (még béta, a Google Labs menüben van) a készülék memóriájában menthetjük el a térképeket, ami külföldön nagyon hasznos, mert netelérés nélkül navigálhatunk. A Clark Ádám térre bökve a nullás kilométerkő 16 kilométeres körzetét menti el a térkép, ezzel egész Budapest offline böngészhetővé válik. Ezt a funkciót még javítani kell, mert nem egyértelmű, hogy a térkép milyen adatokat rögzít. A menetrend és a domborzati térkép például kimarad, pedig ezek is hasznos információk.

A táblagépek elsősorban tartalomfogyasztára valók, és a Google nagyon odafigyelt a médialejátszó alkalmazások kinézetére. A YouTube tabletes szoftvere leiskolázza a webes változatot. A nyitóképernyőn egy hatalmas elforgatható panorámakép jelenik meg, ezen láthatók a legnépszerűbb videók, ami még látványosabb, ha a tabletet rákötjük egy százcentis plazmatévére. Ennél csak rondább és lassabb YouTube-lejátszókat láttam az ötszázezer forintos tévékben.

Offline képtár
Offline képtár

Ezen a tableten a zenék és a filmek lejátszását nem nehezíti meg sem az iTunes, sem más hasonló szoftver. Fájlkezelővel bármi felmásolható a pc-ről a tabletre, és az Android Marketben megtaláljuk a fontosabb fájlformátumokat (például a dvix-et) kezelő lejátszókat. A gyermek nem kér 3D-t, sem plazmatévét, hanem széles vigyorral nézi a kisvakondot, amikor odakint egy hidegfront próbálja elcseszni a családi vakációt.

Iskolakezdésre talán

Még sok a hiba a Honeycomb operációs rendszerben, és alig van olyan program, amit ne lehetne kényszerleállásba hajszolni. A Google arra sem vette a fáradságot, hogy a Google+ közösségi portálhoz kiadjon egy tabletre való klienst. A fejlődés azonban érezhetően felgyorsult a két hónappal ezelőtti állapothoz képest. Hamarosan elérhető lesz a Honeycomb 3.2 még több javítással, és hetente jönnek ki a táblagépre optimalizált programok - a legutóbbi körben a CNN, a Ustream és az IMDB debütált a tableten.

Minden eddigi tapasztalatot összegezve még mindig azt kell mondanom, hogy csak az elvakult kütyümániásoknak ajánlom a Honeycomb alapú gépeket. Két hónap múlva talán már elég sok nagy felbontású program lesz az Android Marketen, és eljut a rendszer arra a fejlettségi szintre, hogy a táblagépek ne csak hordozható netezőgépek legyenek. Mert az iPad mellett ez nem lesz elég a sikerhez.