Borulhat az egyensúly a mobilpiacon

2011.08.05. 14:49 Módosítva: 2011.08.05. 15:55
Megjelent a frekvenciatender dokumentációja, és a beállt mobilszolgáltatói piac néhány éven belül teljesen átrendeződhet. Mobil szélessávra és beszédre specializálódó szolgáltatók is megjelenhetnek.

Játékelméleti elemzések alapján arra a következtetésre jutott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy kombinatorikus árverésen érdemes eladni a maradék mobilszolgáltatói frekvenciákat. Magyarán az árverés résztvevőinek az eladásra kínált frekvenciák kombinációjára kell árajánlatot tenniük. Olyan feltételeket szabott meg a hatóság, hogy az érdeklődők más-más stratégiával indulhassanak a frekvenciákért. Ez azt eredményezi, hogy a következő években a mobilszolgáltatói piacon teljesen megváltozhatnak az erőviszonyok.

Jöhet a negyedik

A pénteken kikiáltott frekvenciatender első körében az új szolgáltatónak szánt 5 MHz-nyi "A" blokkra lehet licitálni, 4 milliárd forint a kikiáltási ár. A vevő 3 évig nem adhatja el a frekvenciát, ám az 1800 MHz-es és 2100 MHz-es ("D" és "E") megszerzett frekvenciákat 2014 december 31. után 5 MHz-es blokkonként eladhatja másnak. Ebben a tartományban fix árak vannak, 5 MHz 1 milliárd forintba kerül. Előfordulhat, hogy a 4. szolgáltató a magasabb tartományban lévő blokkokat későbbi továbbértékesítés céljából veszi meg.

Sok pénzre lesz szüksége egy új szolgáltatónak, mert az NMHH komoly kötelezettségeket írt elő. Legkésőbb 2012. december 31-ig Budapesten el kell indítania a szolgáltatást, majd 2014 végéig minden 30 ezres és nagyobb városban, autópályák, autóutak és egy számjegyű főközlekedési útvonalak mentén lefedettséget kell biztosítania.

Bár az új szolgáltató három éven át barangolhat a meglévő hálózatokon (kötelesek engedni a roamingot, különben nem vehetnek részt az aukción), tehát az országos lefedettség ezzel nagyjából meg is van, 2014. december 31-re a saját bázisállomásainak a felét ki kell építenie.

Kinek kellenek a megabitek?

A jelenlegi szolgáltatóknak később nagyon értékesek lehetnek az 1800 és 2100 MHz-es frekvenciák. Minél nagyobb egybefüggő blokk van egy kézben, az adott szolgáltató annál nagyobb letöltési sebességet tud azon nyújtani. Ez kritikus lehet akkor, ha egy mobilcég fejlett multimédiás szolgáltatásokat, például HD-videotékát akar nyújtani a mobilozó ügyfeleknek.

Aranyosné Dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója elmondta, az aukciót szándékosan úgy írták ki, hogy a piaci szereplők erejüknek és céljaiknak megfelelően szerezhessenek frekvenciákat. Aki jobb vételi ajánlatot tesz, az előnyösebb helyzetbe kerülhet.

Európában már elterjedt az aszimmetrikus frekvenciakiosztás, amely lehetővé teszik a szolgáltatóknak, hogy más-más üzleti modell szerint működjenek - tette hozzá Illyés Márton, az NMHH módszertani és piacelemzési főosztályának osztályvezetője.

Negyedik nélkül

Az aukció szépségét az adja, hogy az erőviszonyok 4. szolgáltató nélkül is teljesen megváltozhatnak. Ha nem lesz új jelentkező, akkor 900 MHz-es tartományban eladásra kínált, összesen 10,8 MHz-nyi frekvenciából egy szolgáltató akár 7,8-at is megszerezhet, és a többieknek a maradék 3 MHz-en kell osztozkodniuk. (Most a Telenor, a T-Mobile és a Vodafone is 8-8 MHz-cel rendelkezik a 900 MHz-es tartományban). Mint az sokszor elhangzott, a 900 MHz-es jel jó terjedési tulajdonsága elsősorban a vidéki terjeszkedést segíti.