Itt az első valódi érintőkijelzős BlackBerry

2011.08.17. 14:14

A kanadai Research in Motion piacra dobta a BlackBerry Torch 9850 okostelefont, az első olyan készülékét, amely valamennyire esélyes lehet az iPhone elleni küzdelemben. A telefonnak nincs billentyűzete, nagy méretű érintőkijelzője alatt csak BlackBerry-mobilok legfontosabb gombjai találhatók.

blackberry torch 9850

Ebben már valódi az érintőkijelző, nem úgy, mint a Storm esetében, amelynek szintén nem voltak gombjai, de a felhasználónak be kellett nyomnia a hátrabillenő kijelzőt, amikor kattintani akart. A Torch 9800 pedig még átmenet volt, mert a valódi érintőkijelző mögött kicsúsztatható billentyűzet lapult.

A Torch 9850 vékony és elegáns, a 3,7 hüvelykes kijelző az eddigi legnagyobb méretű a RIM kínálatában. Még az iPhone 4 is elbújhat mellette, bár az is igaz, hogy pixelek számában még az Apple vezet, a Torch 9850 csupán 480x800 képpontos.

A telefon processzora is erős lett, 1,2 GHz-nél a felhasználónak nem lehet sok oka a panaszra. A tesztelők szerint a korábbi BlackBerry-k újraindítása percekig tartott, most ugyanez csak másodperceket vesz igénybe. Ugyanakkor azt is írják, hogy az új BlackBerry nem drámaian gyorsabb, mint az iPhone 4 vagy a modern androidos eszközök.

Ezen a mobilon már a RIM új, 7.0-ás operációs rendszere fut, ami hasonlít az előzőkre. Az igazán izgalmas újítás 2012 elején várható, amikor megjelenik az új generációs QNX operációs rendszer. Sajnos az átmeneti 7.0-ás rendszer egyik hátránya, hogy egyelőre kevés alkalmazás támogatja. A RIM szerint pár ezer program futtatható az új mobilon a BlackBerry App World teljes 35 ezres kínálatából.