Táblagép öltönyben és nyakkendőben

2011.10.04. 10:26

Informatikai vezetők kedvence lehet az Androidot futtató Lenovo Thinkpad Tablet, mert tele van céges környezetben használható szoftveres extrákkal, és a hardvere sem gyenge. Mármint olyan értelemben nem az, hogy kevésbé kell tartani a fizikai sérülésektől, mert a gép védőtok nélkül is ellenálló.

Kijelzőjét karcálló üveg védi, a matt fekete hátlap felülete gumírozott, ezért nem kell attól tartani, hogy a tablet kicsúszik az ölünkből. Fedlap mögé rejtették az usb-portot és a memóriakártya nyílását is, ám a dokkoló, a micro usb töltő, a hdmi és a fülhallgató csatlakozója csupaszon maradt, ezeken át még kerülhet piszok a gép belsejébe.

Felhasználóként már nehezebb szerelmes álmokat szőni a tablet köré, mert olyan nagy és nehéz, mintha egy vékonyka Samsung Galaxy Tab 10.1-et bújtattak volna rinocérosz bőrbe.

Copy-paste

Négy mechanikus gomb van a táblagép rövidebb oldalán, pont kézre állnak, csak egy kicsit nehezen benyomhatók. A legfontosabb a böngészőt indító gomb, amely egy mozdulattal betölti a kezdőlapnak beállított Index.hu-t, és éppen ilyen fontos a főmenübe lépő gomb, amivel háttérbe tolható az Angry Birds, amikor belép a főnökünk a tárgyalóba.

A Thinkpad Tablet portjaira teljes méretű sd-kártyát, usb-merevlemezt és memóriakulcsot is ráköthetünk. Sajnos a Lenovo figyelmetlen volt, és csak egy USB File Copy nevű programot telepített gépre, ami épp csak arra elég, hogy átmásoljunk fájlokat a belső memóriába. A felhasználóra (vagy maradva a céges példánál: az informatikai igazgatókra) bízták annak a fájlkezelőnek a kiválasztását, amelyre nyugodtan rábízhatók a bizalmas céges állományok. Az Astro File Manager jó választásnak tűnik, hiszen számos gyártónak ők készítenek fájlkezelő appot, de fekete pont jár a Lenovónak, amiért nem foglalkozott a kérdéssel.

A Thinkpad márkanév értékesebb annál, hogy a Lenovo csak egy átlagos Android Honeycomb operációs rendszert rakjon a tabletre. A kínai gyártó egyik legjobb újítása az, hogy a programváltás közben megjelenő bélyegképek sarkában van egy piros x feliratú gomb, amellyel rögtön kilőhető a háttérben futó program. Más tableteken csak utólag telepített feladatkezelővel, vagy a beállítások menüben állíthatók le a futó programok. A Lenovo a szoftverek elindítását is segíti. A főmenü közepén lévő widgettel a böngésző, a zene- és videolejátszó, a Zinio ekönyvolvasó és az emailkliens elérhető, míg a kijelző alján középen lévő ikon segítségével hat kedvenc alkalmazásunkat indíthatjuk el.

Saját szoftverboltot is telepített a Lenovo, de a kínálat egyelőre szerény. A cégeknek szánt Business kategóriában semmi nincs az értékesítési kategóriában, a projektvezetés és számlázás mappájában is csak egy naptár és egy személyes kiadásfigyelő app található. Szerintem nem ilyesmit szeretnének látni az SAP-t és más bonyolult rendszereket használó céges júzerek.

Jegyzetelésre kihegyezett cerka

Tartalomfogyasztó eszközként tekintünk a számítógépekhez képest korlátozott tudású táblagépekre, de a Lenovo megpróbálkozott a lehetetlennel, vagyis azzal, hogy a Thinkpad Tabletet a tartalomgyártásra is felkészítse. A készülékhez venni lehet teljes billentyűzetes tokot, amit sajnos nem tudtam kipróbálni, ezért csak tollal próbáltam alkotni. Firkálni egészen jól lehet, amihez mindenkinek ajánlom az Autodesk Sketchbook Pro rajzprogram kipróbálását. Öt dollárba kerül, de megéri.

A Lenovo azonban nem kezdő grafikusoknak szánta a gépét, hanem öltönyös-nyakkendős vállalati felhasználóknak. A tollhoz egy jegyzetelő app tartozik, amelynek a rajztudása igen korlátozott, és nem is ez a lényeg, hanem a beépített kézírás-felismerő. Gyorsan leírunk valamit, a gép felismeri a szöveget, kisatírozzuk és újraírjuk a rosszul értelmezett betűket, és ezt megismételjük párszor, mert annyira azért nem pontos a felismerő. Ékezetes betűkkel könnyen megbolondítható. Végül bekarikázzuk a legjobb részeket, és két mozdulattal továbbküldjük emailben. Csak akkor van gond, amikor egy készülő pdf-doksit vagy egy fotót kellene szerkeszteni, mert a Notes Mobile erre nem alkalmas.

Számos egyéb eszköz áll még a profi felhasználók rendelkezésére. A PrinterShare segítségével wifis vagy felhőalapú nyomtatóra lehet fájlokat küldeni, a Documents to Go teljes változatával Microsoft Office táblázatok, doksik és bemutatók szerkeszthetők. A Mobility Manager az eszköz távmenedzsmentjét teszi lehetővé, ami tartalmazza a tablet tárhelyének távolból történő teljes törlését, távol tartva a tolvajokat a titkos tartalmaktól. Emellett megváltoztatható a jelszó, monitorozni lehet a hibás bejelentkezéseket, és a tablet memóriája titkosítható.

A Citrix Receiver klienssel a felhasználó távolról bejelentkezhet egy virtuális rendszerbe, és ezzel a tablet kijelzőjén akár egy Microsoft Office 2010 is megjelenhet. Szándékosan nem azt írtam, hogy akár Wordöt is használhatunk, mert az érintőkijelzőn rendkívül nehézkesen lehetett kezelni a Citrixszel betöltött programokat - nehéz lapozni, lassan reagálnak a menük, túl körülményes a tartalom szerkesztése. Akinek távoli elérésre van szüksége, jobban jár egy laptoppal, amihez rendes billentyűzet és egér tartozik.

Összelapátoltak mindent

Nvidia Tegra 2 processzorral és 1 GB RAM-mal a Thinkpad Tablet nagyjából ugyanazt a teljesítményt nyújtja, mint a többi androidos tablet. Kijelzője 10,1 hüvelykes és 1280x800 pixeles. Gyorsan lehet vele böngészni, doksikat olvasni, lejátssza a hd videókat, és az Android Market szoftverboltban rengeteg játék kapható, amelyekkel az unalmas tárgyalásokon és a repülőutakon jól el lehet ütni az időt. A gép nem tűnik annyira összeszedettnek, mint a jó öreg Thinkpad laptopok, és afelől is kétségeim vannak, hogy az 1 GHz-es gyenge gépen mennyire érdemes a tartalomgyártást erőltetni.

A tablet alap változata, csak wifis kapcsolattal, toll nélkül és 16 GB-os belső memóriával körülbelül 130 ezer forintba kerül majd, ami nem kimagasló ár, a többi gyártó is nagyjából ennyit kér az alapmodellért. A legdrágább változat, amiben 64 GB háttértár, toll, wifi és mobilnet is van, nagyjából kétszázezer forintba kerül, és ehhez érdemes megvenni a húszezer forintos billentyűzetet is.

Ennyi pénzért viszont már olyan laptopot kapunk, amelyen sokkal jobban fut a Word, az Excel és a többi program. Az érintőkijelzőt jó üzleti szoftverek híján nehéz kihasználni, így a tabletnek csak komolyabb előnye maradt: a hordozhatóság, valamint az akku üzemideje, hiszen akár 6-7 órán át is olvasgathatjuk rajta a doksikat.