Tanulni is segít az Android

2011.10.06. 15:09
Sok tanár nem szeretne bedrótozva tanítani, de már megjelentek a katedrán a digitális bennszülöttek, akik számítógépet, tabletet vagy mobilt is bevetnek a tanórákon. A szerdán megtartott Telenor Android Workshop előadói mobilos oktatóeszközöket mutattak be, amelyekkel szórakoztatóbban lehet edzeni a diákok agysejtjeit.

A magyar valóság az, hogy még a gépek is hiányoznak a termekből, és nagyon messze vagyunk még attól, hogy a diákok mobilra vagy tabletre jegyzeteljenek, mondta Koren Balázs, aki civilben tanár és a Goldenblog-győztes Android Portal blog szerzője. Ebből a szerencsés egybeesésből a diákok is profitálnak, mert a hírportálnak kipróbálásra küldött kütyüket ők is megismerhetik.

Tanórán általában tilos a mobilozás, de Koren Balázs úgy látja, jobb lenne inkább használni ezeket az eszközöket. Nagyon sok matekos szoftver van, a Math Formulary például a függvénytáblázatot helyettesíti, és annyi extra előnye van, hogy a diák kénytelen megismerkedni az egyenletek angol nevével is.

A Math Attack inkább alsósoknak hasznos, a felhasználók egyszerű műveleteket – osztást, kivonást, összeadást – gyakorolhatnak vele. A Math Maniac ugyanezt tudja, de színesebb a kezelőfelülete és szórakoztatóbb feladatokkal edzi az agysejteket. Koren Balázs válogatásába még a Slice it is belefért, ami szerintem inkább játék, mint oktatóprogram, de az is biztos, hogy geometriai tudás nélkül lehetetlen végigmenni a pályákon.

Végül egy addiktív, felnőtteket is simán magába szippantó programot mutatott be Koren Balázs: a MathDoku hasonlít a Sudokura, de többet kell agyalni a megoldáson.

Jönnek az appok

Most kevés a magyar nyelvű mobilos app, amin az Egyszervolt.hu és a Breona fejlesztőcsapata már belevágtak a fejlesztésbe, és hamarosan két szoftverük is megjelenik az Android Marketen, valamivel később pedig az iPhone App Store-ban is.

A meseportálnak több mint száz számítógépes oktatószoftvere van, ezek közül a 20-30 legnépszerűbbet szeretnénk átültetni a mobilra – mondta Pintér R. Róbert, az Egyszervolt.hu tulajdonos-igazgatója. Lesznek ingyenes változatok, de a teljes verzió pénzbe kerül majd. A cég nem csak a kis méretű magyar piacon akar megjelenni, ezért mindegyik app elérhető lesz angol, francia és olasz nyelven is.

Y U no speak english?

Az angol appok letöltése sem okozhat gondot, mert a British Council segítségével játékosan tanulhatjuk meg a nyelvet. A brit kulturális intézetnek négy androidos szoftvere van. A Learn English Elementary húsz, egyenként húszperces hanganyagában Tess és Ravi beszélget fociról, zenéről és más aktuális témákról. A Johnny Grammar's Quizmasterben nyelvtani kvízek vannak, a Big City Small World egy angol nyelvű audio szappanopera, amelyben egyszerre olvashatjuk és hallgathatjuk a szöveget. A Wordshake pedig egy játék, amelyben a megjelenített 16 betűből kell minél több angol szót kirakni, mielőtt lejár az idő.  • Tippek
  • Hírek