Amerikában több mobil van, mint ember

2011.10.13. 10:28

A legfrissebb statisztikák szerint az USA-ban túllépte az aktív mobilos előfizetések mennyisége a lakosság számát. 312 millió amerikaira 327 millió mobileszköz jut, utóbbi szám tavaly óta 9 százalékos növekedést mutatott. A növekedés hátterében szakértők az okostelefonok és táblagépek népszerűségét sejtik, ezeknek a száma a másfélszeresére emelkedett egy év alatt. Jelenleg 95 millió okostelefont és 15 millió tabletet használnak az amerikaiak.

A mobilok használati módja is erősen átalakulóban van: míg a telefonhívások összideje csak egy százalékot emelkedett 2010 óta, az elküldött sms-ek száma 16 százalékot, a mobilok internetes adatforgalma pedig 111 százalékot. Ez komoly kihívás elé állítja a szolgáltatókat is, akik az elmúlt 12 hónapban 27 milliárd dollárt fektettek hálózatfejlesztésbe, hogy bírjanak a megnövekedett adatforgalommal.

A száz százalék feletti mobilos penetrációt először a skandináv országok érték el a kétezres évek elején, de Magyarország is évekkel ezelőtt átlépte ezt a határt, amit Amerika csak most. Magyarországon jelenleg száz emberre 117 aktív mobil-előfizetés jut, úgy, hogy ez az arány lassú csökkenést mutatott az utóbbi hónapokban.