Nem villantott nagyot a Nokia World

2011.10.26. 15:51
Szerdán és csütörtökön zajlik a Nokia World konferencia, ahol a finn gyártó általában a csúcskészülékeit mutatja be. Idén több mint háromezer látogató volt a rendezvényen, és a vállalat vezetői olyan lendülettel adtak elő, hogy azt még a közismerten aktív Steve Ballmer is megirigyelné. A bemutatott újdonságok viszont nem voltak ugyanilyen átütők.

A Nokia World első napján a finn cég a jótékonykodó nagybácsi szerepében tetszelgett, az első fél órában csak arról volt szó, hogy milyen fontos mobilnetet adni a fejlődő országok több milliárd lakosának. Mert akkor ők is hozzáférnek a Facebookhoz meg a Wikipediához.

„Azt akarjuk, hogy az emberek valami különleges dolgot lássanak, amikor a Nokia nevét látják, de változás nélkül ezt nem tudtuk elérni "- mondta a vállalat CEO-ja, Stephen Elop, amivel arra utalt, hogy a régi Symbian rendszer helyett a Microsoft által kifejlesztett Windows Phone lesz a fő operációs rendszerük. „Nyolc hónappal ezelőtt elindítottuk a folyamatot, voltak nehéz pillanataink, de már láthatók az előrelépés jelei" – tette hozzá a Nokia vezére.

Elop először a fejlődő országoknak szóló készülékekről beszélt, a két SIM-kártyás olcsó modellekről. Ezek még Symbian alapúak, és azt a célt szolgálják, hogy az emberek olcsóbban férhessenek hozzá az internethez. Szép gondolat, de a gyakorlatban ez nagyjából annyit jelent, hogy  Nokia Asha márkanéven piacra dobtak néhány készüléket, amiken a főmenüben megtalálható a Facebook és a Twitter ikonja – ez viszont nem jelent még igazi mobilnetet. Az igaz, hogy a készülékek olcsók, a két SIM-et kezelő Asha 200 például csak 60 euróba kerül.

Szolgáltatások Windows Phone-on

Már majdnem elaludt a közönség (talán csak a használhatatlan wifivel való elkeseredett küzdelem tartott minket ébren), amikor Elop végre előrukkolt a Nokia Lumia 800 okostelefonnal, és hatalmas tapsot kapott érte. Ez a Nokia első telefonja, amin Windows Phone operációs rendszer fut, és külsőre nagyon hasonlít az N9-re. Belül pedig első ránézésre pont olyan, mint az összes többi Windows Phone alapú mobil.

Persze vannak a mobilban egyedi dolgok is, mint például a Nokia Drive és a Nokia Music. A Nokia Drive szoftverben teljes értékű navigáció található, ahogyan azt a symbianos környezetben is megszokhatták a felhasználók. A navigációs szoftver hanggal vezérelhető, a kezelőfelületet a mobilra optimalizálták.

A Nokia Music zeneszolgáltatással a felhasználók regisztráció, jelszó és belépés nélkül hozzáférnek letölthető zenékhez. A kínálatban olyan mixek is vannak, amelyek az adott országban népszerűek. (Úgy tudom, hogy ez a szolgáltatás Magyarországon nem lesz elérhető.)

A harmadik újítás, ami csak a Nokia windowsos okostelefonjain lesz elérhető, az ESPN sportcsatorna szoftvere. Ezzel a mobilozók egy helyen hozzáférnek minden sporttal kapcsolatos hírhez, eredménytáblázatokhoz, klubokkal és játékosokkal  kapcsolatos statisztikákhoz. A negyedik újítás a Public Transport, ami a tömegközlekedéssel való navigálást segíti majd a világ 450 városában, de a Nokia helyszínen tartózkodó munkatársa nem tudta megmondani, hogy Budapest is benne van-e a 450 szerencsésben.

A Lumia telefonok először csak a legnagyobb európai piacokon, az Egyesült Királyságban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban lesznek kaphatók, a kütyük novemberben kerülnek a boltokba. A drágább Lumia 800 ára 400 euró, míg a kisebb Lumia 710 csak 270 euróba kerül. Mindez persze adók és egyéb járulékok nélkül értendő – kérdés, ezek a készülékek mennyire tudják majd megszorongatni az iPhone-t és az androidos okostelefonokat.