Brutális tablettel újít az Asus

2011.11.09. 12:59
A tajvani Asus dobja piacra az első olyan táblagépet, amelyben már az erősebb Nvidia Tegra 3 processzor dolgozik.

Az Asus hivatalosan bejelentette az Eee Pad Transformer Prime nevű tabletet, amiben az Nvidia négymagos Tegra 3 processzora dolgozik. A 10 hüvelykes táblagép nagyon hasonlít az idén nyáron piacra dobott Transformerre, de az új modell csupán 8,7 milliméteres, tehát sokkal vékonyabb, mint 1,3 centiméteres elődje.

Forrás: Laptopmag
Forrás: Laptopmag

Az első Transformernek 5 megapixeles kamerája volt, ezzel szemben a Prime-nak már 8 megapixeles. Az Asus azt állítja, hogy a Prime akkuja 12 óra alatt merül le, és ha rácsatlakoztatjuk a nagyjából 35 ezer forintos billentyűzetes dokkolóra, akkor 18 órán át működik.

A tablet tárhelye microSD memóriakártyával bővíthetjük, a dokkolóra azonban normál méretű SD kártya és usb eszközök is ráköthetők. Az Asus már decemberben piacra dobja a kütyüt, amelyen eleinte Android Honeycomb 3.2-es operációs rendszer lesz. A tajvani gyártó ígéretet tett arra, hogy később kiadja a tablethez az Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) verzióját is.

A kisebb tárhelyű, 32 gigabájtos változat 499 dollárba, a 64 gigás pedig 599 dollárba kerül, tehát a Asus nem árban, hanem funkciókban akar versenyre kelni az Apple iPad 2-vel.

Ötször erősebb

Az Nvidia Tegra 3 processzor akár ötször nagyobb teljesítményre is képes, mint a jelenlegi tabletekben lévő Tegra 2 csipek. Az Nvidia azt állítja, hogy az új csip nagyjából az Intel Core 2 Duo T7200 processzorral azonos teljesítményre képes, és mindezt olyan alacsony áramfelvétel mellett, hogy a felhasználó akár 12 órán át folyamatosan videókat nézhet a táblagépén.

A Laptopmag részletes elemzése bemutatja, hogy a négymagos Tegra 3 használatakor a játékokban új vizuális hatások jelenhetnek meg, például tükröződő víz, valósághű repedések. Nagy teljesítményt igénylő programok futtatásakor a Tegra 3 mindig annyi magot használ, amennyi éppen szükséges.

Készenléti módban és egyszerűbb programok futtatásakor egy ötödik, alacsonyabb órajelű, a többinél sokkal kevesebb áramot fogyasztó társ-processzormag dolgozik.