Az okostelefononok felén Android fut

2011.11.15. 11:38

Az idei harmadik negyedévben a Gartner piackutató vállalat adatai szerint az Android piaci részesedése elérte az 52,5 százalékot, szemben a 2010 harmadik negyedévi 25,3 százalékos aránnyal.

A Nokia Symbian operációs rendszere 16,9 százalékkal vette ki a részét a harmadik negyedévi okostelefon-értékesítésekből, szemben az előző évi harmadik negyedévi 36,3 százalékkal, illetve az idei második negyedévi 22,1 százalékkal.

Az Apple értékesítésekben a negyedik legnagyobbnak, operációs rendszere piaci részesedésében pedig a harmadik legnagyobbnak bizonyult a harmadik negyedévben. Az iOS operációs rendszer a harmadik negyedévben 15 százalékkal vette ki a részét az összes okostelefon eladásokból, szemben az előző évi harmadik negyedévi 16,6 százalékkal.

Összességében a harmadik negyedévre már lassult az okostelefonok értékesítésének egyébként rohamosan növekvő üteme: miközben a második negyedévben még 74 százalékkal többet adtak el az egy évvel korábbihoz képest, a harmadik negyedévre a növekedés mértéke 42 százalékra csökkent. A kereslet változatlanul magas Kínában és Oroszországban. Európában és az Egyesült Államokban azonban meglehetősen visszafogott, itt az vásárlók már inkább kivárják az új modelleket.

A harmadik negyedévben a dél-koreai Samsung vette át a legnagyobb okostelefon-gyártó rangját a finn Nokiától. A Samsung 24 millió készüléket értékesített, szemben a Nokia 19,5 milliós eladásával. Az Apple 17 millió iPhone készüléket adott el a harmadik negyedévben.

Világszerte összesen 440,5 millió mobiltelefont értékesítettek a harmadik negyedévben, 5,6 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Az okostelefonok értékesítése 26 százalékát tette ki az összes mobiltelefon értékesítésnek, részarányuk kissé növekedett az egy évvel korábbi 25 százalékhoz képest.