Hazánkba települne a vietnami hadsereg

2011.12.09. 12:21

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvánosságra hozta a lakossági mobilszolgáltatás nyújtására alkalmas 900 MHz-es frekvenciasáv árverésére jelentkezők névsorát.

Nem okozott nagy meglepetést, hogy a Telenor, a Vodafone és a Magyar Telekom is beadta pályázatát, hiszen nekik is szükségük van plusz frekvenciákra ahhoz, hogy javítani tudják a szolgáltatásuk minőségét.

Az NMHH pénteki közleménye azt a pletykát is megerősítette, hogy a Magyar Posta két konzorciumi társsal indul, bár azt egyelőre nem tudjuk, hogy mik a tervei. Erről nem is beszélhet, mert az NMHH megtiltotta, hogy a tender résztvevői részleteket hozzanak nyilvánosságra a pályázatukról. Egyik cég sem beszélhet nyilvánosan olyasmiről, amivel egy kicsit is befolyásolni tudná a frekvenciáért való licitálás menetét.

A legutóbbi tenderrel ellentétben nem indult a UPC, és az Invitel is távol maradt, ugyanakkor a vezetékes internetelérés és tévészolgáltatás piacán agresszíven terjeszkedő Digi (pontosabban a márka mögött álló romániai RCS&RDS S.A.) megint megpróbál betörni a mobilpiacra.

Kétségtelenül a legérdekesebb résztvevő a Viettel Group, a hanoi központú mobilszolgáltató, amit Vietnam védelmi minisztériuma üzemeltet, és hazájában a legnagyobb a szolgáltatók rangsorában. Az is elképzelhető, hogy a vietnami vállalat csak segítséget nyújt egy olyan jelentkezőnek, amely titokban szeretné tartani kilétét.

Még az sem biztos, hogy mindegyik jelentkező átmegy az NMHH rostáján. A hatóság most megvizsgálja a beadott dokumentumokat, és hiánypótlást is kérhet a jelentkezőktől. Az érvényes jelentkezéseket január 2-án veszik nyilvántartásba, és ezt követően kezdődhet az árverés.  Az eljárás lezárásának tervezett időpontja 2012. január 31.

Drága belépő

A 900 megahertzes sávban több frekvenciablokk 15 évre szóló kizárólagos jogosultságát szerezhetik meg a pályázók. Az 5 megahertz szélességű "A" frekvenciablokk kikiáltási ára nettó 4 milliárd forint. Az 1 megahertz szélességű "B" frekvenciablokkokat egyenként 700 millió forintért, a 0,8 megahertz szélességű "C" frekvenciablokkot 560 millió forintért hirdette meg a kiíró. Ha az "A" frekvenciablokkot új piaci szereplő nyeri el, akkor fix összegért 3 darab 1800 és 3 darab 2100 megahertzes frekvenciablokk opciós vételére is jogosult.

Ha nem lép új szereplő a piacra, akkor az "A" blokk 5 megahertznyi egybefüggő blokkjára a jelenlegi szolgáltatók pályázhatnak. A 900 megahertzes sávban egy résztvevő legfeljebb 7,8 megahertzes duplex tartomány jogosultságát szerezheti meg.

A nyertes pályázók három évig nem adhatják el a megnyert frekvencia használati jogát, és beruházási kötelezettségeik is vannak.