A Telenor országszerte felújította a hálózatát

2011.12.12. 14:33

Befejezte a Telenor Magyarország az újgenerációs mobilhálózatának kiépítését, és így Budapest és a Dunántúl után Kelet-Magyarországon is elérhető a társaság gyorsabb mobilnetes szolgáltatása. Christopher Laska, a Telenor Magyarország Zrt. vezérigazgatója a vállalat hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a munkát hét hónappal a kitűzött határidő előtt fejezték be, és a Hipernet márkanéven árult mobilinternetes hálózattal a lakosság 71 százalékát lefedték.

A társaság 2010 augusztusában kötött listaáron 200 millió eurós, 2015-ig tartó szerződést a második legnagyobb kínai távközlési gyártóval, a ZTE Corppal mobil hálózati berendezések szállítására és a negyedik generációs LTE hálózat (Long Term Evolution) kiépítésére. A szerződés értelmében a ZTE összekapcsolja a már meglévő második és harmadik generációs hálózati rendszert a kiépítendő negyedikkel az elkövetkező öt évben.

A szerződés megkötésekor a Telenor közölte, a projekt első szakasza, a hálózat elemeinek cseréje két éven belül lezajlik. Mivel az új hálózat már LTE-képes lesz, az új technológia bevezetése már csak a külső körülményeken, például a magyar gazdasági és hatósági környezet változásán múlik.

A Hipernet bevezetésének hála néhány hónap alatt kétszázezer új előfizető csatlakozott a Telenor mobilinternet hálózatához és ma már minden második ügyfelük okostelefont vásárol. A vezérigazgató szerint szoros összefüggés van a mobilinternet terjedése és a gazdaság (GDP) növekedése között, amelyet több független tanulmány is alátámaszt.

A Telenor Magyarország 2005 óta 127,9 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre, és ebben az összegben nincs benne a mostani hálózatfejlesztés. A társaság 2011 januárja óta összesen 2 100 bázisállomást cserélt le és 200 újat telepített, és ezzel mára 672 településen tette elérhetővé a Hipernetet.

Huszlicska József, a Telenor Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, a nyilvános statisztikákból is kitűnik, hogy az elmúlt hónapokban másfélszeresére nőtt a Telenor ügyfelek által forgalmazott adatmennyiség. A társaság a következő hónapokban a finomhangolásra törekszik, új állomásokkal javítja a beltéri lefedettséget és újabb területeket kapcsol be a 3G hálózatba.