Betiltanák a vezetés közbeni mobilozást

2011.12.16. 10:07

Egy amerikai szövetségi ügynökség javaslata szerint teljes körűen tiltani kellene a mobiltelefonok vezetés közbeni használatát. Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB) szerint az elmúlt egy évtized adatai alapján lenne szükség a minden korábbi szabályozásnál szigorúbb eljárásra, főleg annak fényében, hogy az okostelefonok elterjedésével már nem csak a beszélgetés vagy az sms-írás tereli el a vezetők figyelmét.

Az NTSB elnöke, Debora Hersman szerint a készülékek eddig sem voltak veszélytelenek, de a mostanában tapasztalható sokoldalúság drámai hatással van az autót vezető tulajdonosokra, akik a kocsiban is szükségét érzik annak, hogy facebookozzanak és twitterezzenek. A hatóság emberei ezt a következtetést számos, az elmúlt években vizsgált baleset körülményei alapján vonták le, és a jelentés szerint a telefon hatása akár a részegséggel is összevethető.

A javaslat érdekessége, hogy külön kitér a kihangosítók használatára is, azonban nem az itthoni szabályozás alapján megszokott pozitív hangnemben – éppen ellenkezőleg, azzal együtt is betiltanák a vezetés közbeni telefonálást. Az NTSB szerint attól függetlenül, hogy az ilyen eszközök segítik, hogy a sofőr az egyik kezével ne a telefont nyomkodja, a telefon használata önmagában is elég ahhoz, hogy zavarja a balesetmentes közlekedéshez kellő koncentrációt.

A mobiltelefonok használatának teljes körű tiltása nem példa nélküli, Japánban és Portugáliában már bevezették ezt a korlátozást, a kézben tartott telefonnal folytatott beszélgetést és az sms-küldést pedig számos európai ország mellett az USA jó néhány tagállamában is büntetik a rendőrök.