Az Intel meghódítaná a mobilok piacát

2011.12.22. 10:40

A csipgyártó Intel piacvezető az asztali számítógépek piacán, de a mobil eszközökbe, a telefonokba és a táblegépekbe senki sem építi be a processzorait. A gyártó ezen kíván változtatni 2012-ben a Medfield kódnevű csip piacra dobásával.

Már elkészültek a Medfieldre épülő táblagépek és mobilok prototípusai, amiket januárban mutatnak be a Consumer Electronics Show látogatóinak. Az Intel abban reménykedik, hogy meg tudja gyűzni a Samsungot, a Nokiát, az Apple-t és a többi mobilgyártót, hogy a mobilokban elterjedt ARM csipek helyett inkább a Medfieldet használják.

A Technology Review kipróbálta a prototípusokat, és a híroldal szerint a telefon volt olyan jó, mint az iPhone 4 és a hasonlóan erős androidos mobilok. A telefon akár bluray minőségű videókat is le tud játszani.

intel phone

Versenyzők helyett nézők voltak

Az Intel évekkel ezelőtt megjósolta, hogy eljön a mobilinternetes eszközök korszaka, és úgy gondolta, hogy az olcsó Atom processzor elég jó lesz ezekbe az eszközökbe. Nagyobbat nem is tévedhetett volna, a brit ARM erőlködés nélkül lekörözte.

Az ARM csipjei ugyanis sokkal kevesebb áramot fogysztanak, ráadásul a fejlesztőcég több gyártónak licencelte a technológiát. Ezek a cégek, például az Nvidia, a Samsung és a Texas Instrument, elkezdtek versenyezni egymással, a mobil operációs rendszerekhez optimalizálták a lapkákat, megpróbáltak minél többet kihozni belőlük.

Az szólt még az ARM mellett, hogy ezeknek a csipeknek nem kellett kompatiblisnek lenniük a régi Windows rendszerekkel, mint az Intel processzorainak. Most úgy tűnik, az Intel rájött, hogy az okostelefon nem miniatűr pc.