300 megabites mobilnet lesz Japánban

2012.02.01. 15:07

Az elterjedt 3G-hálózatos sebességét messze felülmúló, de még a negyedik generációs LTE technológiához képest is kiugró sebességű, 300 megabites mobilinternetet épít egy japán cég, az eAccess. A 300 megabit csak elméleti csúcssebesség, de azt ígérik, az LTE technológia képességeinek a határait a végsőkig feszítik a hálózatukkal, amiből a gyakorlatban is garantálni tudnak 75 megabites sávszélességet. Ez pedig nagyjából a háromszorosa annak, amit ma ezek a hálózatok teljesíteni tudnak.

A gyorsítás egyik trükkje, hogy az eAccess LTE hálózata (pontosabban a 3GPP 8 standard, amit alkalmaznak) 40 megahertznyi frekvenciasávot használ az adatátvitelhez, szemben a világszerte szokásos 20-szal, vagy esetenként annál is kevesebbel. A sávszélesség eléréséhez a készülékekbe négy LTE-antennát építenek a szokásos kettő helyett, ami kétszeres energiafogyasztással is jár – a megoldást ezért elsősorban nem okostelefonokba (ahol az antennák elhelyezése már alapban tervezési nehézségeket okozna), hanem inkább táblagépekbe és notebookokba szánják.

Időközben már elkészült a technológia következő lépcsőfokát jelentő LTE-Advanced szabvány, ami gigabites elméleti maximumot nyújt sebességben, vezeték nélküli kapcsolaton ugyan, de csak rögzített készülékeknek. Itt azonban már komoly problémát jelenthet, hogy a szolgáltatóknak nem áll rendelkezésükre elég széles frekvenciasáv, hogy a technológia adta lehetőségeket kihasználják.  • Hírek
  • Hírek