Lezárult a 26 gigaherzes pályázat

2012.04.11. 15:39

Jogerősen lezárult a 26 gigaherzes frekvenciasáv értékesítése, amire a Telenor, a Magyar Telekom, a GTS Hungary, a Magyar Villamos Művek és a Vodafone adott be érvényes jelentkezést. Az elnyerhető jogosultság időtartama a határozat jogerőre emelkedésétől számított tizenöt év volt. Egy jelentkező legfeljebb 6 alapblokkra tehetett ajánlatot.

Az elnyert frekvenciablokkok hozzáférési rendszerek (végfelhasználói állomások közvetlen kiszolgálása), rádiórelé-hálózatok, továbbá a mobil bázisállomásokat kiszolgáló belső hálózat létesítésére és üzemeltetésére használhatók.

A hatóság az ajánlatok értékelésénél négy fő szempontot vett figyelembe: az ajánlott pályázati díjat, a pályázó üzleti tervét, valamint a pályázó hátterét, valamint azt, hogy az ajánlatok milyen mértékben szolgálják a hatékonyabb spektrumgazdálkodás céljait.

A GTS Hungary két blokkot nyert, a teljes pályázati díj nettó 150 millió forint, a Telenor 4 blokkot nyert 332 millió 841 ezer 300 forintért. Az MVM és a Vodafone 6-6 blokkot nyert. Az MVM ezért 450 millió forintot, a Vodafone pedig 498 millió 600 ezer forint fizet. A Magyar Telekom egy blokkot vett 80 millióért.

A közlemény szerint a nyertesek a határozat jogerőre emelkedését, azaz április 5-ét követő 15 napon belül kötelesek befizetni az általuk elnyert felhasználói blokk pályázati díját.

A 26 gigaherzes frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet, és hozzájárulhat a magyar vezeték nélküli szélessávú internet-lefedettség jelentős növeléséhez.