Két hét múlva kapható az iPhone 5

2012.09.12. 21:58
Az Apple bemutatta az új okostelefonját, frissítette a zenelejátszóit, és végre összerakott egy normális fülhallgatót. Tim Cook vezéreigazgató majdnem két órán át taglalta az újdonságokat, és egy laza Foo Fighters koncerttel ringatta jó hangulatba a helyszínről tudósító újságírókat.

Az elmúlt negyedévben az Apple eladásai csökkentek, mert mindenki tudta, hogy már a látóhatáron van az új iPhone. Az előrejelzések azonban nagyon optimisták. A Gartner piackutató cég szerint jövőre 22 százalékról 23,1-re nő az Apple iOS piaci részesedése, a Piper Jeffray elemzője pedig úgy véli, három hét alatt elkel 10 millió új iPhone. Az utóbbi egyáltalán nem lehetetlen, hiszen több mint 30 millió embernek mostanában jár le a hűségnyilatkozata a két éve vett iPhone 4-re, és bizonyára sokan szeretnék lecserélni elavult készüléküket.

Annyira ügyesek voltak a kiszivárogtatók, hogy a hivatalos sajtótájékoztató alig okozott meglepetést. Az iPhone 5 alumíniumból és üvegből készült, és pontosan úgy néz ki, mint a korábban kikerült képeken. Elődjénél 20 százalékkal könnyebb és 18 százalékkal vékonyabb, miközben a kijelző fél hüvelykkel nagyobb lett.

Az Apple azért ragaszkodott a 3,5 hüvelykes képernyőmérethez, mert úgy tartotta, hogy ez a legkényelmesebben kezelhető. Most mégis követi a trendet, megnövelte a méretet 4 hüvelykre, de Phil Schiller marketing-igazgató nem győzte hangsúlyozni, hogy ez is pontosan passzol az emberek tenyerébe. Talán mert a készüléknek a szélességét nem, csak a hosszát növelték. A kijelző ennek köszönhetően 16:9 képarányú lett, ami ideális a mozizáshoz. Pixelre pedig 1136×640 lett a felbontás, ebből is látszik, hogy csak hosszirányú a növekedés (960x640 a korábbi felbontás).

Így most a főmenüben elfér még egy sornyi ikon, és a beépített programok is több információt láttatnak. Mivel sok régi app nincs még az új méretre optimalizálva, azok alul és felül egy-egy fekete sávval, a kijelző közepén fognak futni.

Megabitek százával

Kicsit gyorsabb lett a vezeték nélküli kapcsolat, az LTE akár 100 megabites átviteli sebességet is tud nyújtani. A HSPA+ hálózaton 21 megabiten tölthetünk le, DC-HSDPA hálózaton pedig 42 megabiten (ez utóbbi hálózatot a magyar szolgáltatók egyszerűen 3G, UMTS, HSPA+ vagy DC-HSPA+ néven is emlegetik). Nagyon fontos újítás, hogy a 150 megabites 802.11n-es wifit már nemcsak a túlzsúfolt 2,4 GHz-es frekvenciatartományban, hanem 5 GHz-en is használhatjuk.

Az A6 nevű új csip hajtja meg a készüléket, ami 22 százalékkal kisebb az elődjénél (A5), viszont átlagosan kétszer gyorsabb, és a grafikus teljesítménye is a kétszeresére nőtt. Mindeközben nem nőtt az akku terhelése, sőt, éppenséggel javult a készülék készenléti ideje. Az Apple azt ígéri, hogy böngészni és telefonálni átlagosan 8 órán át lehet, és 10 órán át játszhatunk le videókat.

Eddig viszonylag jónak számított az iPhone kamerája, ami persze nem sokat számít, mert a júzerek többsége úgyis elrontja a képeit az Instagram szűrőivel. Ezen a téren apróbb frissítések történtek, és az Apple a riválisok nyomában halad: lehet például videózás közben fotókat készíteni, amivel a HTC már februárban előrukkolt a One X nevű készülékében. A panoráma mód sem egyedülálló. Az viszont fontos, hogy még gyorsabban lehet exponálni, a speciális szűrők és képjavító algoritmusok pedig a félhomályban való fotózás eredményét javítják.

Javult a hangrendszer, már három mikrofon figyeli a mondanivalónkat: egy a készülék hátulján, egy elöl, egy pedig az alján. A hangszóró pedig 20 százalékkal kisebb lett. A leglátványosabb méretcsökkenésen azonban a töltő ment át: az Apple bevezetett egy újabb nem szabványos megoldást, aminek a neve Lightning. Szép, lapos, állítólag ellenálló, de a világ mobilgyártóinak 99 százaléka microUSB-t használ, és arra sincs sok panasz. Az a legnagyobb baj, hogy egy magas adapterrel lehet az új iPhone-t rákötni a meglévő, korábbi iPhone-aljzatos hifikre és erősítőkre, ami nem túl szép látvány.

Jön az iOS 6

Scott Forstall mutatta be a készüléken futó iOS 6 újításait. A térképek navigációs szolgáltatást is nyújtanak, és távoli kameranézetben repülhetünk körbe városokat, mert állítólag erre is szükség van utazás közben. Ugyanazt mutatják be, amit nyáron a WWDC konferencián.

Az új Safari is nagyon jól néz ki az iPhone 5-ön, teljes kijelzős módba is lehet váltani, és az iCloud ugyanúgy szinkronizálja a megnyitott böngészőfüleket, mint a Chrome. Amit megnyitunk a telefonon, azt néhány kattintással meg tudjuk nyitni az asztali gépünkön is. Elképesztő újítás a levelezőben a VIP mappa, amelyben a fontos személyektől érkező leveleket gyűjthetjük össze. (Ha készítek Gmailben egy VIP nevű szűrőt, akkor vajon beperel az Apple?)

A Passbook ezzel szemben tényleg újszerű alkalmazás, ebben tárolhatjuk virtuális pontgyűjtő kártyáinkat, mint amilyen Magyarországon például a SuperShop. Ez ad helyet a virtuális jegyeknek is, ami szólhat sportmérkőzésre, repülőre vagy más egyébre is. Az iOS 6 frissítés szeptember 19-én érkezik.

Az új iPhone ára változatlan: 199, 299 és 399 dollár. Sajnos a tárhely mérete is változatlan, tehát 16, 32 illetve 64 gigabájtos változatok kaphatók. Szeptember 14-től lehet előrendelni, és leghamarabb 21-én szállítják le. Az első körben az Egyesült Államok és a legfontosabb piacok vannak benne, például az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Japán és Szingapúr. A többi oszágnak, így várhatóan Magyarországnak is, csak szeptember 28-ig kell várnia.

Zene füleinknek

Az Apple nemcsak az iPhone 5-öt mutatta be, hanem néhány új zenelejátszót is. Ezek is kompatibilisek az új Lightning töltővel.

Az iPod nano 5,4 milliméter vékony lett, a multitouch kijelző képátlója 2,5 hüvelyk, és a lejátszó közepén van rajta egy gomb, éppen mint az iPhone-okon. Alkalmazások is futnak rajta, szép színesek az ikonok, de ami a legfontosabb, van beépített FM és bluetooth rádió. Az utóbbinak hála nem kell többé a fülhallgató tekergőző madzagával bajlódni, ha zenére akarunk futni.

Az iPod Touch most megjelenő ötödik generáció csupán 6,1 milliméter vékony, tehát majdnem olyan áramvonalas, mint a nano. Megkapta az iPhone 5 kielzőjét, de ehhez nem társítottak ugyanolyan erős processzort: a korábbi A5 került bele. A kamerája is csak 5 megapixeles, amit ugyanúgy LED vaku, infravörös szűrő és f/2.4 rekesznyílás jellemez, mint az iPhone 5-öt. A szemközti kamerával pedig 720p felbontásban lehet videón csevegni a Facetime alkalmazásban. Ebben is van bluetooth 4.0, valamint a wifi 802.11a/b/g/n szabványon, 2,4 és 5 GHz-en tudunk csatlakozni a hotspotokra.

Az iPod shuffle 49 dollár, az iPod nano 149 dollár, az új iPod touch 299 illetve 399 dollár (32 és 64 GB). Üzleti szempontból ügyes húzás, hogy megmarad a régi iPod touch 199, illetve 249 dolláros áron (16 illetve 32 GB tárhellyel). Hiszen a kedvezőbb árú lejátszó is növeli majd az iOS felhasználói táborát.

Ez minden?

Nem mondhatjuk azt, hogy minden tekintetben az Apple iPhone 5 a legjobb okostelefon a piacon. Láttunk már ilyen és jobb beépített digitális kamerát, vannak nagyobb kijelzőjű készülékek, az Android szabadabb, a Windows Phone modernebb. Az iPhone 5 ugyanakkor egy stabil, magabiztos előrelépés, minden tekintetben egy kicsit jobb az elődjénél. Ez pont elég is lehet ahhoz, hogy az Apple növelni tudja az eladásait, és tartani tudja nehezen kivívott piaci pozícióját.

Azt már megtanultuk a pc-k piacán, hogy a legmodernebb, legnagyobb és legszínesebb alkatrészek agyatlan összedrótozása még nem jelent biztos sikert. El is kell tudni adni azt a terméket, el kell hitetni a felhasználóval, hogy neki ennél újabbra, nagyobbra és színesebbre valójában nincs is szüksége. Az Apple pedig ebben verhetetlen.