Brutális teljesítményt ad az Intel a mobilnak

2012.09.19. 13:25

A Motorola bemutatta az első olyan okostelefonját, amit az Intel Atom processzora hajt meg. A korábbi inteles telefonokkal ellentétben a RAZR i nevű modell keményen odaint a rivális tábornak, különösképpen a processzorgyártó ARM-nak. Az okostelefonba ugyanis 2 gigahertzes Intel Medfield processzort építettek, és ilyen magas órajelre még nem volt példa.

Bár az Intel csipje csak egymagos, a Hyper-Threading technológiának köszönhetően egyszerre két feladattal is megbirkózik, amivel állítólag jelentős energiamegtakarítás érhető el.

A Motorola készüléke bizonyos szempontból nagyobb jelentőségű, mint a Lava és a Lenovo szintén Intel-alapú készülékei. Az utóbbiak elsősorban Kínában terjeszkednek, illetve mobilszolgáltatóknál próbálnak szerződéseket kötni a készülékeik forgalmazására. A RAZR azonban inkább az Intel és a Google - a Motorola tulajdonosa - közötti stratégiai szövetség megnyilvánulása.

Az Intel tetemes erőforrást fordít arra, hogy az Atom és az Android a lehető legjobban passzoljon egymáshoz. Az optimalizáció, a jó teljesítmény nagyon fontos ahhoz, hogy az Intel növelni tudja részesedését a mobilcsipek piacát uraló ARM rovására.

Természetesen más inteles mobilok is jönnek majd, a ZTE például Európát vette célba a Grand XIN nevű készülékével. Ez a mobil, a Motorláéhoz hasonlóan, az Android 4.0-t futtatja, de mindkét cég azt ígéri, hogy a készülékek rendszerét frissíti majd a legfrissebb 4.1-es verzióra.