Újabb vicces iPhone-hiba bukkant fel

2013.01.15. 18:12

A hírhedt hibás térkép után újabb iPhone-hiba borzolja a közvéleményt Amerikában: ezúttal az elveszett telefont GPS-koordináták alapján bemérő alkalmazásról derült ki, hogy sok esetben rossz helyszínt ad meg, egy Las Vegas-i címet. A hiba pontos okát egyelőre nem sikerült kideríteni, de úgy tűnik, csak a Sprint amerikai mobilszolgáltató ügyfeleinél bukkan fel.

A "találd meg a telefonomat" alkalmazást jellemzően ellopott telefonoknál szokták használni a gazdáik, ilyenkor távolról aktiválja az a készülék GPS-ét, és megadja az eltűnt telefon földrajzi koordinátáit. A történet tragikus hőse egy Wayne Dobson nevű nevadai nyugdíjas, a misztikus programhiba ugyanis az ő Las Vegas-i otthonába küldi az ellopott telefonjuk után nyomozó, dühös felhasználókat. Dobson elmondása szerint általában éjjel érkeznek, és az ajtó mellé kiakasztott látványos "nincs nálam a telefonod" tábla ellenére többször kis híján rátörték már az ajtót. Dobson már meg sem próbálj mentegetőzni, egyből a helyi rendőrséget és a Sprint ügyfélszolgálatát hívja, magyarázkodjanak ők helyette.

Szakértők szerint a hiba forrása az lehet, hogy a GPS, ha a szokásos, pár tíz méteres pontossága helyett csak hozzávetőleges koordinátákat tud megállapítani (mert például gyenge a jel, vagy ellentmondanak egymásnak a műholdas, és a mobiltornyokból érkező adatok), nem egy nagy kört rajzol a térképre, hogy valahol ezen a területen belül van a keresett pont, hanem ennek a körnek a középpontját adja meg. Hasonlóan ahhoz, hogy ha például Budapestre keresünk rá a Google Mapsen, a rendszer a város közepére, egy budai címre teszi ki a helyzetjelzőt. A vegasi nyugdíjas végtelen balszerencséjére pont annak a területnek a közepén van a lakása, ami az elveszett telefonoknál a "valahol a nevadai sivatagban" meghatározást jelképezi.