Megint meggondolta magát a HTC

2013.02.04. 16:19

A HTC megint megváltoztatja stratégiáját, ezentúl olcsó mobilokat is gyártanak és a fejlődő országokban adják el ezeket. Chang Chia-Lin pénzügyi vezető a befektetőkkel tartott tárgyalásán jelentette be ezt, 150-300 dolláros készülékeket terveznek gyártani a kínai piacra.

A cég egy évvel ezelőtt még teljesen más stratégiát fogalmazott meg, akkor úgy döntöttek, hogy nem hajlandóak olcsóbb, tömegeknek szánt készülékeket gyártani, mert féltik a renoméjukat. Akkor azt mondták, hogy jobb minőségű anyagokat és prémium szolgáltatásokat adnak, és a felhasználók többségének ez tetszik is.

Az azóta eltelt egy év az egyik legrosszabb éve volt a HTC-nek, így kénytelenek voltak felülvizsgálni a terveket. Januárban jóval alacsonyabb nyereséget jelentettek, mint várták, a cég tőzsdei árfolyama negyven százalékot esett egy év alatt, okostelefon-piacon elért részesedésük felét is elvesztették.

Úgy tűnik, most minden reményüket a kínai piacba fektetik, hiszen ez a világ legnagyobb és leggyorsabban növekvő telefonpiaca. A jövőben ez lesz a telefongyártók legfőbb ütközési területe, mindenki ide próbál koncentrálni. A HTC-nél felismerték, hogy nem maradhatnak ki ebből.

A cég 2000 jüan, nagyjából 320 dollár alatti árat képzelt el okostelefonjainak, de azt is leszögezték, hogy nem hajlandóak 1000 jüan alá menni. Vagyis a teljesen átlagos telefonok piacáról a továbbiakban is kimaradnak.