Szemmozgást követ a Galaxy S IV

2013.03.05. 13:26

A március 14-én megjelenő Samsung Galaxy S IV okostelefonban sok szoftveres újítás lesz, állítja a dél-koreai cég egyik alkalmazottja, aki csak név nélkül nyilatkozott a New York Timesnak, mert nem nyilatkozhatna újságíróknak. A telefont kipróbáló illető egyetlen kimondottan izgalmas funkciót nevezett meg, ez a szemmozgással történő gördítést.

Az okostelefon megfigyeli a szemmozgásunkat, és amikor egy weboldal aljára érünk, magától legördít, hogy láthatóvá váljanak a következő bekezdések. A Samsung természetesen nem árulja el, hogy ez a funkció valóban benne lesz-e a hamarosan megjelenő telefonjában.

Az azonban tény, hogy a cég januárban márkavédelmi oltalmat kért Európában az Eye Scroll elnevezésre, az Egyesült Államokban pedig februárban nyújtott be kérelmet a Samsung Eye Scroll kifejezésre. A névhez kapcsolódó technikai leírásban az áll, hogy egy számítógépes szoftverről van szó, amely a szemmozgás érzékelésével gördíti a tartalmat a kijelzőn. A Samsung az Eye Pause nevet is levédte.

Nem meglepő, hogy a Samsung a szemmozgás követésével próbálja használhatóbbá tenni a telefonját. Bizonyos mértékig a most kapható Galaxy S III is figyeli a felhasználót; a mobil bekapcsolva hagyja a kijelzőt, ha a szemközti kamera azt észleli, hogy odafigyelünk, olvasunk. A telefonok többsége egy meghatározott idő után kikapcsolja a kijelzőt, ha nem nyúlunk hozzá a gombokhoz vagy a kijelzőhöz. Ez különösen bosszantó tud lenni, amikor éppen olvasunk, és a lekapcsolás megakadályozásán kívül semmi okunk nem lenne rá, hogy a készüléket nyomkodjuk.  • Tippek
  • Betét