Újrapályáztatja az NMHH a mobilcégeket a frekvenciáikra

2013.04.09. 19:12

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság bejelentette, hogy a három nagy mobilszolgáltatóval nem hosszabbítja meg a frekvenciajogosultsági szerződéseket, tehát a cégeknek újra kell pályázniuk, ha folytatni akarják a működésüket az általuk most használt frekfenciákon, amikre a következő években lejár a licencszerződésük.

Mátrai Gábor, a hatóság hírközlésért felelős elnökhelyettese elmondta, hogy a jövőben új stratégiai alapokra kívánja helyezni a szolgáltatókkal való együttműködést. A hatóság arról egyelőre nem mondott semmit, hogy a kiírandó új pályázatokon a mobilcégeknek milyen feltételeknek kell majd eleget tenniük, milyen szempontok szerint értékelik őket, és milyen licencdíjakkal számolhatnak a cégek (illetve milyen bevételre számíthat az államkassza) az új szerződésekkel kapcsolatban.

A Vodafone válaszközleményében azt hangoztatta, hogy a cég nyitott a hatósággal való párbeszédre és együttműködésre, és hogy a cég a maga 1,5 milliárd eurós magyarországi beruházásával és 2200 alkalmazottjával igazi nehézsúlyú befektetőnek számít. Éppen ezért reménykednek abban, hogy a most érvényes szerződésben rögzített egyenlő elbánás elve alapján áll majd hozzá az NMHH a pályázathoz. Az állam korábban vállalta, hogy a három mobilszolgáltató között nem tesz hátrányos megkülönböztetést, és hogy a frekvenciahasználati jogosultság meghosszabbítása során a Vodafone-nál nem alkalmaz hátrányosabb feltételeket, mint a Magyar Telekom és a Telenor 2007-es hosszabbítása alkalmával tette.

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatóságára kérdésünkre azt felelte, bíznak abban, hogy a szabályozó és a szolgáltatók között valóban érdemi, aktív párbeszéd és stratégiai együttműködés bontakozhat ki, amely egyaránt szolgálja az ügyfelek és az ország érdekeit. A lejáró frekvenciahasználati jogosultságok meghosszabbítása azért is alapvető fontosságú, mert a most zajló mobil szélessávú fejlesztések a kérdéses frekvenciákat érintik. A Magyar Telekom szerint fontos lenne stabil alapokra helyezni a spektrumblokkok jövőjét, és egyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a lefedettség bővítéséhez és a minőségi szolgálatáshoz további jelentős mobilpiaci beruházásokra van szükség.

A Telenor is nagyon szeretné megismerni az új együttműködés alapjait, és abban bízik, hogy minél hamarabb megkezdődnek a tárgyalások az NMHH-val. A társaság – érthető módon – azt tartja fontosnak, hogy meghosszabbítsák frekvenciahasználati jogosultságokat, és azzal érvel, hogy egyedül ez garantálna a költségvetés számára gyors és kiszámítható mértékű árbevételt.

Felrázzák a piacot

Az NMHH-nek ez lenne az első olyan komolyabb húzása, amely nagy mértékben meg tudná változtatni a magyar mobilszolgáltatási piacon a versenyfeltételeket. Mostanáig a három szolgáltató nagyjából ugyanakkora frekvenciablokkal rendelkezett. Az újraosztás azonban azt is lehetővé tenné, hogy aszimmetrikus legyen a kiosztás, és egyes szolgáltatók - amennyiben magasan a riválisaik fölé licitálnak - nagyobb blokkot szerezzenek, ezzel biztosítva maguknak a nagyobb sávszélességhez és lefedettséghez szükséges feltételeket.

A most felvázolt forgatókönyv a Vodafone számára kedvezőtlen lehet, mert a cégnek 2014-ben lejár a frekvenciaszerződése a 900 megahertzes frekvenciákra. De éppen azért emlegeti a cég az egyenlő elbánás ígéretét, mert utolsóként érkezett piaci szereplőként erre a frekvenciablokkra elvileg járna neki egy automatikus hosszabbítás, ahogy a Telenor és a Magyar Telekom is hosszabbíthatott 2007-ben. A Magyar Telekomnak és a Telenornak több ideje van a felkészülésre, mert a 900 megahertzes blokkban csak 2016-ban jár le a szerződésük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!