Jól fogynak a Nokia Lumia okostelefonok

2013.04.18. 15:36

A részvényesek nem díjazták kitörő örömmel azt a hírt, hogy a Nokia 2013 első negyedévében már 5,6 millió Windows Phone alapú okostefont adott el, a cég részvényárfolyama ugyanis 13 százalékot zuhant a pénzügyi beszámoló közzététele után. A negatív hangulat oka, hogy a Lumia okostelefonok erősödése nem tudta ellensúlyozni az egyszerűbb modellek eladásaiban elszenvedett veszteségeket. A Lumiákból 27 százalékkal többet adtak el az előző negyedévhez képest, de az összes telefont nézve darabszámban 30 százalék volt a visszaesés.

A vállalat forgalma húsz százalékkal, 5,85 millárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 7,35 milliárdról. A Nokia 339 millió euró veszteséget könyvelt el a januártól márciusig tartó időszakban, de ez hatalmas előrelépés egy egy évvel ezelőtt 1,57 milliárdos veszteséghez képest.

Az idei első negyedévben a Nokia 55,8 millió készüléket adott el, és ebből 11,1 millió volt okostelefon. Az 5,6 millió Lumia mellett félmillió symbianos telefon és ötmillió belépő szintű Asha telefon fogyott. Elemzők szerint a Nokia jó úton halad, ígéretesnek tartják a Lumiákkal elért eredményt, bár a finn gyártó még nagyon messze van a piacvezető Samsungtól és az Apple-től.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!