Tényleg nem kell a mobilra internet?

2013.07.06. 13:36
Felmérések szerint a vezetékes net simán agyonveri a mobilt, pedig vannak olyan online eszközök, amik csak utazás közben hasznosak. Bebizonyítjuk, hogy nem is kell nagyon rákattanni a mobilnetezésre, hogy lazán elhasználjunk havi 1-2 gigabájtot, és olvasóink segítségét kérjük, mondjanak még tippeket a legjobb mobilnetes alkalmazásokra.

A végtelenségig lehetne vitatkozni arról, hazánkban mennyire drága a mobilinternet, de az a szomorú helyzet, hogy ez szinte senkit sem érdekel. A hírközlési hatóság (NMHH) kutatása alapján sokkal nagyobb gond az, hogy az emberek szerint felesleges mobil eszközzel az internetre csatlakozni. A hatóság megrendelésére készült közvélemény-kutatása azt hozta ki, hogy az emberek alig 8,4 százaléka sokallja a mobilinternet árát, míg 46 százalék azt válaszolta, hogy vezetékes netszolgáltatót használ, és ez így pont jó is neki.

 

Ehhez csapjuk még hozzá azt a további 4,6 százalékot, aki a felmérés szerint nem tudja, hogy mire jó a mobilnet, és így az jön ki, hogy az emberek több mint fele nem látja előnyét a hordozható internetelérésnek. Hogy miért nem, arról fogalmunk sincs, mert saját 6-7 évnyi tapasztalatunk ennek az ellenkezőjét bizonyítja. Nemcsak a netfüggő média világában, de a magánéletünkben is komoly használt vesszük a folyamatos hozzáférésnek. Ehhez nem is kell havonta több gigabájt adatforgalmat generálni, de azt is látjuk, hogy a díjcsomagok kicsit alulméretezettek.

Cikksorozatunk első részében azokat az androidos appokat mutatjuk be, amiket kimondottan útközben találtunk hasznosnak, és mobilnet nélkül gyakorlatilag nem is használhatók. Kiindulásként azt néztük meg, hogy a mobilunkon melyik programokat indítottuk el a leggyakrabban, és mellé tettük azt is, hogy az adott alkalmazással egy hónap alatt mekkora volt az adatforgalmunk.

Evernote: 7,69 megabájt

Ingyenes jegyzetkészítő alkalmazás, amelybe bedobálhatunk szöveget, képeket, pdf-eket, és a böngészőből nemcsak a weboldalak elérését menthetjük el, hanem akár a cikkek szövegét is. Jól tudjuk rendszerezni benne a jegyzeteinket, amiben a számítógépes kliensek nagy segítséget nyújtanak. Nemrég új funkciókkal bővült, így most már naptári emlékeztetőt is hozzáadhatunk a bejegyzésekhez. Kedvencünk a listakészítő modult, amellyel tökéletes bevásárlólista készíthető, kipipálható tételekkel. A mobilnet arra jó, hogy amíg a boltban járunk, addig a családtagok folyamatosan bővíteni tudják a bevásárlólistát, ha van hozzáférésük. Sajnos a jegyzetek Evernote-fiókok közötti megosztásához prémium hozzáférés kell, ami évente 40 euró, de ezzel akár 100 megabájtos jegyzeteket is készíthetünk, és a havi feltöltési limit 1 gigabájtra nő.

Screenshot 2013-05-26-08-58-49.png

Chrome böngésző: 327 megabájt

Az újabb Androidokon már ez az alapértelmezett böngésző, amit akkor tudunk igazán kihasználni, ha a pc-n is ezt használjuk. Éppen ebből fakad a legnagyobb előnye, hogy szinkronizálni tudja az adatainkat a pc-s verzióval (ha abban is bejelentkezünk a Google-fiókunkkal). Ennek hála a pc-n megnyitott weboldalakat gyorsan elő tudjuk keresni a mobilon, és fordítva, a számítógépen meg tudjuk nyitni azokat az oldalakat, amiket út közben olvasgattunk. Óriási adatforgalmunk meglepő, mert csupán hírolvasással sikerült átlépnünk a szolgáltatók által átlagosnak és elegendőnek tartott pár száz megabájtos adatcsomagok korlátján.

Screenshot 2013-05-26-09-21-37.png

Flipboard - 94,14 megabájt

Screenshot 2013-05-26-09-31-10.png

És akkor még szó sem volt multimédiás hírfogyasztásról, amit az egyik legjobb mobilos hírolvasó app, a Flipboard kínál nekünk. Telefonos változata úgy néz ki, mint egy színes zsebmagazin, amely az általunk választott témákban kínál szerkesztett hírfolyamot.

A profi híroldalak mellett a Facebookon, Twitteren, Google Pluszon és Tumblren megosztott bejegyzéseket is követni tudjuk. Egyszerű ujjmozdulattal lapozhatunk a hírek között, ennek hála a hírolvasó a péklapát méretű mobilokon, BKV-n zötykölődve is kényelmesen használható egy kézzel. Kezelési szempontból sokkal jobb, mint a böngésző.

Összeállíthatunk saját magazinokat a kedvenc hírforrások összegyűjtésével, és a bekötött közösségi portálokra egy gombnyomással be tudjuk küldeni a legérdekesebb találatokat.

Ha feltelepítjük a mobilunkra a Pocket nevű alkalmazást, akkor a cikkeket elmenthetjük offline olvasásra (ezt Chrome-ból is megtehetjük, sőt, a pc-s Chrome-hoz is van Pocket, és az onnan elmentett cikkeket is elolvashatjuk a mobilunkon.)

Közösségek, szöveges kommunikáció: 50-250 megabájt

Mindenki másképp kommunikál, ezért nehéz belőni, hogy ez mekkora adatforgalmat jelent. Esetünkben például a Facebook híreinek böngészése 61,5 megabájt volt egy hónap alatt, míg a Facebook Messenger és a Hangouts üzenetküldő csupán 5,5-6 megabájtot fogyasztottak. Ezzel szemben a Gmail-forgalmunk 87,51 megabájtos, a Google+ 49,37 megát, a Foursquare pedig 25,36 mega adatot forgalmazott.

Azt azért hozzá kell tennünk, hogy a Gmailben az elmúlt 30 nap levelezését tároljuk a telefonon (ez az alapbeállítás), de nagyon sokat lógunk wifin (a mellékleteket csak azon töltjük le), ezért út közben csak a munkaidőn kívül érkező levelek növelik a mobilnetes adatforgalmat. A céges levelezés miatt wifin egy hónap alatt 800-900 megabájt forgalmat generál a Gmail. Persze még ezt az adatfogalmat a sokszorosára lehet növelni, ha gyakran osztunk meg fényképeket, vagy ha rendszeresen kapunk emailben több megabájtos pdf tanulmányokat, dolgozatokat, prezentációban megosztott angyalkás és/vagy macskás képsorozatokat.

Google Térkép: 37,68 megabájt

Screenshot 2013-05-26-10-30-26.png

A használat gyakorisága alapján a negyedik helyen van a mobilnetes appjaink rangsorában, ezért nagyon meglepődtünk, hogy milyen kevés adatot forgalmaztunk vele. Ennek az lehet a magyarázata, hogy az otthoni és a céges wifin is gyakran nézünk útvonalakat, és ilyenkor a Google Térkép sok adatot elment az átmeneti tárolójába.

Vannak más térképszoftverek, amelyekben előre letölthetjük a teljes országos térképet, és ezekben Magyarország csak 130-150 megabájt helyet foglal a készüléken. Tehát elméletileg nincs is szükségünk mobilnetre. Mégsem használnánk offline térképet, mert azokból a legfontosabb információk hiányoznak: az éttermek, boltok és intézmények telefonszáma, weboldala, valamint a róluk adott felhasználói értékelések. A képen is látható, hogy ez milyen fontos lehet, hiszen a kép alapján felismerjük a helyet, és ha asztalt akarunk foglalni, akkor egy gombnyomással odatelefonálhatunk. Ezeket az adatokat a többi térképszoftver is csak a netről tudja letölteni, de az a tapasztalatunk, hogy ezen a területen nem kimagasló képességűek. Ha extra adatokról van szó, a Google Térkép szinte verhetetlen.

Google irodai alkalmazások: 70 megabájttól

Ebben a csoportban a Google Drive forgalmazta a legtöbb adatot (68,41 megabájtot), feltehetően azért, mert mobilon is rendszeresen olvasgattuk a cikkünk elején említett tanulmányokat. Viszonylag könnyen kiszámolható az adatigénye, ha tudjuk, hogy általában mekkora doksikat kell kezelnünk. Persze ezzel a programmal is sokat spórolhatunk a letöltésen, ha beállítjuk 200 megabájtra gyorsítótárat, amely alapbeállításon csak wifin engedélyezi a frissítést. A többi alkalmazás alig forgalmaz adatot, a naptár és a feladatlistát kezelő Tasks is csak 600-600 kilobájtnyi adatot küldött mobilneten, pedig mindkettőt rendszeresen frissítjük.

Screenshot 2013-05-26-09-51-36.png

Internetmegosztás: több száz megabájt

Sajnos vannak olyan díjcsomagok, amelyeknél szigorúan tilos megosztani a mobilnetet, talán mert a szolgáltatók abban érdekeltek, hogy minden egyes eszközünkhöz külön-külön sim-kártyát adjanak el. Pedig előfizetői szemmel az lenne a logikus, ha két-három drága előfizetés helyett csak egyet használnánk. A modern okostelefonokkal általában meg tudjuk osztani az internetet wifin, usb-n és néha bluetoothon is. Csak arra kell nagyon odafigyelni, hogy milyen programok futnak a mobilra kötött laptopon, nehogy elszaladjon az adatforgalmunk. Havi fogyasztásunk 300-800 megabájt között alakult, de egyszer sikerült egy nap alatt 2,9 gigabájtot letölteni, mert a laptopon beállított új emailkliens még nem szinkronizálta a leveleket. Szóval vagy a netmegosztással kell óvatosan bánni, vagy korlátlan csomagra kell előfizetni. Ha wifin használjuk, akkor zabálja az akkut.

Deezer: 1,22 gigabájt

Gyakoriság és adatforgalom alapján is előkelő helyen szerepel az online zeneszolgáltatás, a hírhedt Spotify hazai alternatívája. Az iparági szakértők azt állítják, hogy az interneten a videó generálja a legnagyobb forgalmat, de a példánk azt mutatja, hogy a hang forgalma sem piskóta. Könnyen lehet, hogy a zene még le is nyomná a videókat, hiszen a mobilt nem tudjuk állandóan a szemünk előtt tartani, ellenben a fülhallgató egész nap ott duruzsolhat a füleinkben. A szolgáltatás fizetős, és a havidíj mellett a rettenetes adatforgalommal is számolnunk kell, de zenerajongók így is jól járnak. A Deezeren egy hónap alatt több tucat különböző albumot meg tudunk hallgatni, és ha mindezt cd-n akarnánk megvenni, az havonta több tízezer forintba kerülne.

Ön hogyan netezik a mobilján?

Egészen biztosan nem mi vagyunk a mobilnetezés lakmuszpapírjai, ezért öntől szeretnénk megtudni, hogyan netezik. Melyik appot találják a leghasznosabbnak? Melyikkel mozgatják meg a legtöbb adatot? Ide a tippekkel!