Hatvanezerért már elég okos a mobil

Nagyjából ennél az összegnél lehet meghúzni azt a határt, ami alá nem érdemes lemenni, ha okostelefonként használható eszközt akarunk, és nem csak egy annak látszó tárgyat. Már ebben a kategóriában is sok mindenről le kell mondani, úgyhogy vásárláskor résen kell lenni. Három modellt próbáltunk ki.

Alcatel OneTouch Star

Két SIM-kártyás, belépő szintű Alcatel-mobil. A kisebb kijelzős készülékek közül való, de ezt nem egyáltalán bántam. Dizájnja prémium modellt sejtet, jól simul a kézbe, kényelmes a fogása, nincs olyan érzésünk, hogy bármelyik pillanatban eltörhet. Látszik, hogy nem ezen spórolt az Alcatel. A trendeknek megfelelően az előlapon nincsenek fizikai gombok, ezek a készülék oldalára szorultak és csak a legszükségesebbeket tették rá a tervezők.

A telefon meglepően jól teljesít ahhoz képest, hogy az olcsóbbak körül való. Kétmagos, 1 GHz-es processzorával megbízhatóan és gyorsan lehet internetezni, nincs az a véget nem érő várakozás, amit az egy-két évvel ezelőtti alsó kategóriás mobiloknál voltunk kénytelenek elviselni. Kijelzőjének felbontása alacsony, ennek megfelelően a képminősége nem közelíti meg a csúcskategóriás konkurensek kijelzőit, ugyanakkor a színek szépek és a kisebb kijelző miatt az összhatás is teljesen rendben van.

A készülékre Andorid 4.1-et, alias Jelly Beant tettek, ez ugyan nem a legújabb Android, de teljesen megfelel a célnak, még mindig meg lehet vásárolni olyan telefonokat, amelyeken ennél is régebbi operációs rendszer fut. Öt megapixeles kamerájával elfogadható képeket lehet készíteni, amelyeket megoszthatunk a közösségi oldalakon. Nem ezeket a fotókat fogjuk eltenni a családi albumba, de a mobilos képek nem is erre valók. Ledes vaku is van rajta, és 720p-s videókat tudunk vele készíteni.

Belső memóriája 4 gigabájt, de ez szerencsére bővíthető microSD-vel egészen 32 gigabájtig. Azoknak ajánljuk, akik a legalapvetőbb szolgáltatásokat szeretnék használni okostelefonjukon. A legjobb ár/érték arányú készülék az utóbbi hónapokból.

Nokia Lumia 520

A Nokia Lumia 520 a finnek ötödik Win Phone 8-as mobilja, követi a Lumia sorozat korábbi darabjainak dizájnját: szép színek, könnyed ívek jellemzik. A tetszetős külső láttán nem is értem, a többi gyártó miért ragaszkodik a fekete és szürke színekhez. Az 520-as legnagyobb versenytársa szintén Nokia-gyártmány, mégpedig a 620-as. Windows Phone 8 operációs rendszerű telefonokból nem nagy a tolongás ebben a kategóriában.

A telefont kényelmes kézben tartani, olcsósága ellenére anyagában nem marad el a drágább Nokia-készülékektől, négyhüvelykes kijelzője is hozza azt, amit a kategóriában hozni kell. Nem a legszebbek a színek és fények a 800*480 pixeles kijelzőn, de még megnézhető egy-egy rövidebb videó rajta. A kijelző egyébként nagyon érzékeny, reszponzivitása olyan, mintha egy felsőkategóriás mobilt nyomkodnánk.

Manapság már szinte szokatlannak tűnik, hogy levehető a hátlapja és kivehető akkumulátora mellé kell betenni a SIM-kártyát, hiszen az okostelefonok többségének nem cserélhető az akkumulátora. Ide kell tenni a microSD-kártyát is, amivel a telefon belső tárhelye bővíthető: a 8 gigabájtos beépített tárhely akár 64 gigabájtos kártyával is kiegészíthető, ez még a legdrágább vetélytársaknál is figyelemreméltó funkció, pedig ez egy alsó kategóriás készülék.

A Lumia 520 jól összerakott, gyors készülék, apró hiányosságai ellenére mindent tud, amit egy okostelefontól elvárunk. A negatívumok közé sorolhatjuk, hogy nincs benne vaku, LTE és NFC, de utóbbit az alsó kategóriában még nem is várjuk el egyelőre. Windows Phone 8 operációs rendszerű okostelefonokból még nincsen sok, a felhasználók gyakran azért nem vesznek ilyen mobilt, mert nem tudják, tetszik-e nekik. Az 520 tehát azoknak is ajánlott, akik viszonylag rizikómentesen (vagyis olcsón) kipróbálnának egy új operációs rendszert.

Huawei Ascend G510

A kínai gyártó tavalyi slágerének, a G300-nak az utódja, ami jó néhány tulajdonságában kiemelkedik a középmezőnyből. Ez szó szerint is érthető, hiszen a G510 elég nagy a 4,5 hüvelykes kijelző miatt. A megnövekedett méret a szemünk kényeztetése mellett egyéb előnyökkel is jár: nagyobb akku fért bele, amivel kibír egy napot a telefon. Ez persze attól függ, hogy milyen gyakran internetezünk és játszunk vele, hiszen a nagyméretű kijelzőknél (különösen ennél az IPS-paneles Huaweinél) a megvilágítás igencsak meríti az akkut. Van a nagy méretnek hátránya is: kicsit nehezebb lett a készülék, de még így is éppen elviselhető a súlya.

Dizájnversenyen nem indítanám G510-et, fekete műanyag burkolata a húsz évvel ezelőtt használt kétkazettás magnómra emlékeztet, amit már akkor sem tartottam szépnek. A főmenüben tetszik, hogy a widgetek ilyen szorosan összeérnek; egy okostelefonban nem azt tartom fontosnak, hogy jól látsszon a háttérkép, hanem hogy a miniprogramokon megjelenő információkat hunyorítás nélkül el tudjam olvasni. A Huawei menüjében az is jó, hogy minden programindító ikon rögtön a főmenüben elérhető, tehát nem kell egy különálló menübe belépni, hogy elérjük az összes appot.

Fényképezője nem csúcsminőségű, de pont megfelel arra, hogy Facebookra feltöltendő képeket gyártsunk vele. A ledes vaku sok mindenre nem jó, hacsak nem a sötétben akarjuk megtalálni a kulcsunkat a zseblámpa funkcióval, vagy csak az a célunk, hogy valakinek jól a szemébe villantsunk.

Bár a G510-nek elméletileg egy kicsit erősebb a processzora, mint a többinek, ez egyáltalán nem érezhető. Nem mondanám kellemetlenül lassúnak, de nem is érezhetők azok a plusz megahertzek. Belső tárhelye ugyan 4 gigabájtos, de ebből csak 1,97 giga áll a felhasználó rendelkezésére, és 0,95 jut alkalmazások telepítésére. Érdemes bele memóriakártyát tenni, főleg akkor, ha szeretnénk rá mp3-akat másolni, fényképeket és videókat készíteni, esetleg sok appot telepítenénk, amelyek akár pár száz megabájtosak is lehetnek.

Ez is egy jól összerakott mobil, teljesen átlagos kinézettel. Nagy kijelzője miatt azoknak ajánljuk, akik nem akarják mindenből a legjobbat, és nem lógnak állandóan a mobilneten, legfeljebb csevegnek néha. A nagyobb kijelző pedig egyértelműen előnyös mindazoknak, akik egy kicsit rosszabbul látnak.

   Alcatel OneTouch Star  Nokia Lumia 520  Huawei Ascend G510
Méret 117,9x60,8x9,7 mm 119,9x64x9,9 mm 134x67x9.9 mm
Súly 119,5 g 124 g 150 g
Kijelző 480x800 pixel, 4 hüvelyk 480x800 pixel, 4 hüvelyk 480x854 pixel, 4,5 hüvelyk
Belső tárhely 4 GB 8 GB 4 GB
Kamera 5 MP 5 MP 5 MP
Oprendszer Android 4.1 (Jelly Bean) Microsoft Windows Phone 8 Android 4.1 (Jelly Bean)
Processzor Dual-core 1 GHz Dual-core 1 GHz Dual-core 1,2 GHz
Akkumulátor Li-Ion 1500 mAh Li-Ion 1430 mAh Li-Ion 1700 mAh