Itt a Samsung okoskarórája, és még kamera is van benne

2013.09.04. 20:42 Módosítva: 2013-09-04 20:44:14

A várakozásoknak megfelelően Berlinben bejelentették a Samsung okoskaróráját, amit Galaxy Gearnek hívnak. Egyrészt eddig ez a legambíciózusabb próbálkozás ebben a kategóriában: van benne kamera, lépésszámláló, lehet vele telefonálni és hanggal irányítani, és már az induláskor van 70 kompatibilis app, köztük ismertebbek is (Pocket, Path, Evernote). Másrészt viszont csak a drágább Samsung telefonokkal működik, lassú, és az akkumulátora is gyorsan lemerül. Telefon nélkül nem túl hasznos, bár a kamerája a Verge szerint nem rossz a lehetőségekhez képest.

Az első képek alapján egész jól néz ki, hatféle színben van hozzá csuklópánt, ebben van a kamera is. Az óra színe passzol a pántéhoz, a kijelző 1,63 hüvelykes, a felbontás 320x320 pixel, és az egész nagyon hasonlít a 2011-es iPod nanóra, amihez szintén lehetett kiegészítőként pántot venni. Az alacsonyfogyasztású Bluetooth 4.0 standarddal kapcsolódik a zsebünkben lévő okostelefonhoz, ezután lehet vele eljátszani azt a régóta várt scifi trükköt, hogy az óránkba beszélve telefonálunk.

Viszont nemcsak, hogy iPhone-nal nem működik, de még a legtöbb Androiddal sem: csak a négy legdrágább Samsung-telefon (S IV, SIII, Note III, Note II) támogatott, ráadásul ezekkel is csak azután megy majd, hogy kijött hozzájuk egy szoftverfrissítés. Ez azért különösen szomorú, mert egyébként maga a Gear is Android-alapú.

A Verge szerint a hangszoró elég halk, és az akkumulátor sem bírja túl sokáig, cserébe viszont az 1,9 megapixeles kamera egész jó képeket készít. Egy óra elvileg új dimenziókat nyitna a lesifotózásban, de sajnos nem lehet kikapcsolni a mesterséges reteszhangot.

A Geart Amerikában októbertől kezdik árulni, 299 dollárért (70 ezer forint, de nálunk ezek a dolgok mindig drágábbak). Az Index tudósítója is ott van Berlinben, izgatottan várjuk, hogy ő mit gondol.