Átverhető az iPhone 5S ujjleolvasója

2013.09.23. 09:38

Az európai Chaos Computer Club (CCC) hekkerei egy viszonylag egyszerű módszerrel átverték az Apple iPhone 5S ujjlenyomat-olvasóját. Csak lefényképezték a felhasználó ujjlenyomatát, amit a készülék üvegfelületén hagyott, és ez alapján készítettek a hamis ujjat. A támadást a korábbi leolvasók átverésére használt eljárás kisebb módosításával dolgozták ki a CCC szakértői.

Először készítettek egy 2400 dpi felbontású fényképet az ujjlenyomatról, majd a fotót képszerkesztőben megtisztították, invertálták és 1200 dpi-s lézerprinterrel, vastagon egy átlátszó lapra nyomtatták. Végül rózsaszín latexet öntöttek a mintára, amely megszilárdulása után képes volt helyettesíteni a felhasználó ujját.

Így törik fel az iphone 5S touchID-jét

Bár a módszer a bemutatott videó alapján működik, kissé összetett ahhoz képest, hogy a kijelző felületén lévő maszatok alapján a PIN-kód megtippelhető. Ráadásul nehéz elképzelni, hogy az iPhone ellopása után a tolvaj ilyesmivel kezdjen szórakozni, hiszen a bűnözők azért hajtanak az okostelefonokra, mert viszonylag értékes, és gyorsan túladhatnak rajta.

Ilyen szempontból sokkal problémásabb, hogy a lezárt telefon repülőgép módba váltható, ami megakadályozza a telefon és a tolvaj nyomon követését. Ha ezt sikerülne kiküszöbölni, akkor a rendőrségnek lenne ideje bemérni a tolvaj helyzetét, amíg az a printerrel vacakol.