Könnyen törnek a drága okostelefonok

2013.09.24. 11:03

Négy okostelefon vett részt a készülékekhez biztosítást áruló SquareTrade legutóbbi tesztjén, melynek során másfél méteres esést, 10 másodperces víz alá merülést és asztalon való csúsztatást kell túlélni, lehetőleg karcmentesen. A legnépszerűbb készülékek gyártói, az Apple és a Samsung nem szerepelt túl jól.

A Google által gyártott Moto X bírta legjobban a terhelést, a teszten 4,5 pontot kapott. A második helyezett az Apple tavalyi modellje, az iPhone 5 lett 5 ponttal, míg a legfrissebb 5S 5,5 pontot, az olcsóbb 5C pedig 6 ponttal zárt. A Samsung Galaxy S4 a legsérülékenyebb készülék, 7 ponttal.

A SquareTrade szakértői megvizsgálják a telefon első paneljét, a hátlapját és az éleit, a felhasznált anyagokat, a méretet és a súlyt. Megmérik a súrlódási együtthatóját, vízbe merítik, és a végén elvégzik a töréstesztet. Robotok segítségével, másfél méteres magasságból ejtik le a telefonokat a sarkukra, és végigcsúsztatják a készülékeket egy asztalon, mert igyekeznek életszerű körülményeket szimulálni.

sqaretrade

Az iPhone 5C-nek csúnyán betört a kijelzője, és nem reagált jól a vízre sem. Az iPhone 5S-nek csak a sarka nyomódott be, és a vizet is jobban bírta, de ez volt az egyetlen készülék, amely lazán végigcsúszott az asztalon, és a végén le is esett róla. A Samsung Galaxy S4 is épp csak megállt az asztal szélénél, és mind a vízbe merülés, mind a törésteszt után használhatatlanná vált.