A Nokia ellopja a show-t?

2013.10.21. 21:49

Kedden kiderül, hogy mit vett a Microsoft hétmilliárd dollárért: egy lendületesen újító hardvercéget, vagy csak egy átlagos mobilgyártót a sok közül? A Nokia-vezér Stephen Elop adja meg választ kedden, Abu-Dzabiban, ahol hat új termékét mutat be. Ezek közt lesz a 6 hüvelykes, full hd kijelzős Lumia 1520 is, amit az egyik legerősebb idei processzor, a Snapdragon 800 hajt meg, és a fényképezője 20 megapixeles. A készülék adatait kiszivárogtató kínai weboldalon 4999 jüanért listázták ki a készüléket, ami nagyjából 175 ezer forintnak felel meg. Ez az ár persze áfa és kedvezmények nélkül értendő.

nokiaworld.PNG

A Nokia meghívójából kiderül, hogy ennél jóval többről lesz szó, a képen ugyanis a telefon mellett egy tabletre és egy laptopra hasonlító tárgy is látható. Szükség is lesz valami nagy durranásra, mert fél nappal később lesz az Apple bemutatója, amelyen valószínűleg új iPadek, Macbook Pro laptopok lesznek bemutatva, és talán piacra dobják az OS X Mavericks operációs rendszert is.

A pletykák szerint Lumia 2520 lesz az első Nokia-tablet neve, és Windows RT 8.1 rendszer fut majd rajta. Ebben is Snapdragon 800 processzor, 2 gigabájt RAM és 32 giga tárhely van, mint a 1520-as óriásmobilban, de a kamerái gyengébbek, 6,7 és 2 megapixelesek, hiszen a tablet elsősorban tartalomfogyasztásra jó. A Lumia 2520 LTE adapterrel érkezik.

A WinSupersite renderelte a képet
A WinSupersite renderelte a képet

A Verge hírportál szerint lesz egy olcsóbb óriásmobil is, 1320-as számozással, amelynek gyengébb felbontású lesz a kijelzője és a kamerája is, megjelenik egy Egyesült Államokba szánt modell (Lumia 929 a Verizonnak), egy zenelejátszásra fókuszáló 525-ös, és valószínűleg a fejlődő országokba szánt Asha termékcsalád is új tagokkal bővül.

Keményít a Microsoft

A Microsoftnak nagyon gyorsan elő kell állnia egy vonzó mobil eszközzel, mert a Surface tablettel hatalmas luftot ütött. Bár a Surface június végéig 853 millió dolláros forgalmat generált, a vállalat a szerény érdeklődés miatt 900 millió dollárt bukott a tableten. A szoftvercég mindent megtett, hogy növelni tudja az eladásait. Jelentősen csökkentette a tablet árát, és további jelentős kedvezményt adott azoknak, akik megunt iPadet cseréltek be új Surface-re.

A Nokiának nem volt szüksége ilyen trükkökre, mégis egy éve folyamatosan nő az forgalma az okostelefonok piacán. A Wall Street Journalúgy tudja, idén június és szeptember között legalább 8 millió Lumia mobil kelt el, kétszer több, mint egy évvel korábban. A finn cég különösen népszerű Európában, ahol már tíz százalék körül áll a piaci részesedése az okostelefonok gyártói között. 

Nagyon jól jött a Microsoftnak, hogy legalább a Nokia a Windows Phone platformot választotta, amikor mindenki más az Androidot nyomta előre, de a szoftvercég igazgatótanácsának ez nem volt elegendő, írja a Wall Street Journal. A Microsoftnak azért kellett megvennie a Nokiát, hogy a hardver és a szoftver egyaránt neki termeljen nyereséget, pont úgy, mint az Apple esetében.