Dél-Korea milliárdokat pumpál az 5G-be

2014.01.23. 15:47

Dél-Korea tudományos minisztériuma elhatározta, hogy másfél milliárd dollárt fektet a jövő mobilhálózati technológiája, az ötödik generációs (5G) szolgáltatás kifejlesztésébe. Magyar szemmel persze furcsának tűnhet, hogy egy kormánynak tudományos minisztériuma van, és az a jövőbe fektet pénzt, de Korea híresen fejlett: szinte mindenkinek van okostelefonja, és a száz megabites internetelérés ott annyira hétköznapi, mint nekünk az, hogy víz folyik a csapból.

Messze van még az 5G bevezetése, nagyjából 2020-ra várható, éppen ezért akar most lépni az ázsiai ország vezetősége, szeretnék ugyanis megelőzni a konkurenciát. A Samsunggal és az LG-vel a kliensek oldalán már vezetnek, övék a készülékpiac harmada, a távközlési berendezések globális piacán azonban csak 4,4 százalék a részesedésük, és nagyon keveset termelnek exportra. Szöul ezt legalább 20 százalékra szeretné feltornászni.

Az 5G technológia segítségével egy mozifilmet egyetlen másodperc alatt le tudunk majd tölteni a telefonunkra. Miért is jó ez? Például amikor egy 500 kilométer per órával száguldó vonaton ülünk (amihez szintén nem a hazai viszonyokat kell elképzeni), és az állomáson pár perc hezitálás után végre eldöntöttük, hogy melyik filmet akarjuk megnézni az úton, akkor jól jön majd a gyors letöltés. De az 5G akár út közben, 500 kilométeres sebességnél is hozzáférést biztosít a mobilozóknak, szemben a mostani 300 km/órás maximummal, amit a 4G tesz lehetővé.