Hivatalos: hülyén járunk sms-ezés közben

2014.01.24. 10:52

Teljesen egyértelmű, hogy a mobil nyomkodása megnehezíti a közlekedést, függetlenül attól, hogy egy autó volánja mögött ülünk, vagy csak gyalogosan próbálunk előre haladni. Az is egészen biztos, hogy előbb vagy utóbb belemegyünk valamibe. Erről már volt is egy tanulmánya az online viselkedési formákat kutató amerikai Pew Intézetnek: a felnőttek 53 százaléka nyilatkozta azt, hogy koccant valakivel, amikor sétálás közben mobilozott.

Az ausztrál Queenslandi Egyetem munkatársai által kiadott elemzésből az is kiderül, hogy mit csinálunk rosszul. A Plos One tudományos portálon megjelent tanulmány azt részletezi zavarbaejtő tudományossággal, hogy miként változik meg testtartásunk kinematikája.

A kutatók 26 egészséges embert kértek meg arra, hogy háromszor sétáljanak végig egy rövid (8,5 méteres), bekamerázott folyosón. Az egyik szituációban normálisan haladtak, a másikban szöveget olvastak, a harmadikban nekik kellett szöveget írniuk. A kamerákat úgy helyezték el, hogy nyomon tudják követni a vizsgált személyek sebességét, mozgását és testrészeik pozícióját.

Itt nem részleteznénk, hogy a pelvis és a thorax mikor hány fokos szögben fordul el sms-ezés közben a normális járásunkhoz képest, mert ennél egyszerűbben is összefoglalható a tanulmány legfontosabb megállapítása: mozgásunkat nem arra optimalizáljuk, hogy ne essünk pofára, hanem hogy a telefon ne essen ki a kezünkből, és a kijelzője a látóterünk középpontjában maradjon.

Mozgásunkban kulcsfontosságú szerepe lenne a himbálózó karoknak, amelyek segítenek egyensúlyban maradni, de azokat erősen az oldalunkhoz szorítjuk, hogy meg tudjuk tartani a mobilt. A kijelzőre való fókuszálás érdekében nyakunk merev, fejünket leszegjük. Mindez azt eredményezi, hogy képtelenek vagyunk mobilozás közben egyenesen haladni.

Türelmetlenül várjuk azokat a kutatásokat, amelyek a nagyobb méretű tabletek és az okosszemüvegek mozgáskoordinációra gyakorolt hatását leplezik le.