Kezdünk rákapni a mobilinternetre

2014.02.06. 16:22

Észak-Amerikában egy év alatt a majdnem a kétszeresére nőtt a mobilnetezők átlagos adatforgalma, és havi 1,38 gigabájttal a világ vezető régiójává váltak, derül ki a Cisco friss kutatásából. A toplistán Japán az első helyezett havi 1,87 gigabájtos átlaggal, őket az USA követi 1,41 gigával, majd Dél-Korea jön 1,25-tel. Ezek szerint a világ legfejlettebb digitális társadalmának tartott Dél-Korea alig jobb a magyar Telenor ügyfeleinél, akik havonta 1,22 gigabájt adatot forgalmaznak fejenként és átlagosan.

A Cisco adatsorából az is látszik, hogy a 2013 decemberi magyar átlag 0,99 GB nemcsak a régióban őrülten kimagasló, de még Nyugat-Európa is irigykedve nézhet ránk. Lehet, hogy érdemes lenne hazánk országimázsában ilyen részletekre is kitérni, nehogy már azt higgyék, hogy itt csak olcsó sörök, szélsőséges tahók meg zsíros kaják vannak.

screen-shot-2014-02-04-at-11-10-37-pm.png

Tavaly állítólag a kezdő mobilnetezők miatt esett vissza az átlagos forgalom. Sokan eleinte csak kisebb adatfogalmú díjcsomagra fizetnek elő, és ahogy megtapasztalják a mobilnet hasznosságát, úgy váltanak több gigabájtos hozzáférésre.   

Képernyőfotó 2014-02-06 - 14.06.55.png

A mobilinternet piacán történt fordulatot a Kutatócentrum adatai is megerősítik: reprezentatív felmérésük szerint a 18-59 éves internetezők körében többségbe kerültek az okostelefonok a hagyományos készülékekkel szemben. 2013 végén a mobilok 56 százaléka volt okos. Ennél is nagyobb mértékben befolyásolhatja a mobilnetes adatforgalmat a tabletek terjedése. Tavaly már a lakosság 17 százalékának volt ilyen készüléke. Az sajnos nem derül ki, hogy ezen belül mekkora az aránya a saját SIM-kártyával mobilnetre csatlakozó tableteknek.

Az Index látogatási statisztikája azt mutatja, hogy tavaly majdnem duplájára nőtt okostelefonról böngésző olvasók száma. 2013 elején portálunk forgalmának 16-18 százaléka jött mobilról, ma már körülbelül 30 százaléka. A tableteknél másfélszeres volt a bővülés, de ilyen eszközökről ma még sokkal kevesebben olvasnak minket, mint amennyien okostelefonról.