Androiddal újít a Nokia

2014.02.11. 13:43

Váratlan fordulat a Nokia történetében, hogy a Microsoft tulajdonába kerülő mobilgyártó a február 24-én kezdődő barcelonai mobilkiállításon Androidot futtató okostelefonokat mutat be. A készülékeken módosított operációs rendszer lesz, ami tele lesz a Nokia és a Microsoft saját online szolgáltatásaival.

Ha rosszindulatúak akarunk lenni, akkor ezzel a húzással a két cég elismeri, hogy kudarcot vallottak a mobiliparban, hiszen egyelőre nagyon szerény a Windows Phone piaci részesedése. A Windows Phone lassú terjedésének azonban nemcsak a rendszertől való idegenkedés az oka. A Microsoft olyan magas hardverkövetelményeket határozott meg, hogy emiatt a Windows Phone nem tudott nagyon olcsó készülékeken megjelenni. Ez tehát üzleti szempontból valóban bukás, de a márka imidzse és a felhasználók szempontjából (nem kapjuk meg ócska hardveren) nem feltétlenül az.

Azt is mondhatjuk, hogy jelzésértékű a Nokia és a Microsoft lépése: az Androidot látják alkalmasnak arra, hogy meghódítsák a legalsó árszegmenst, ahol csak az számít, hogy hatékonyan és olcsón, milliószámra tudjanak legyártani készülékeket. A magasabb kategóriában, ahol a minőség és az extra szolgáltatások is fontosak, a Microsoft továbbra is a Windows Phone sikerében bízik.

Ahogy az Amazon a Kindle Fire tableteken lecserélte a Google szolgáltatásait a sajátjára, úgy kerül majd a Nokia androidos mobiljaira Here Maps, MixRadio, és természetesen egy saját alkalmazásbolt. Azzal, hogy a Microsoft és a Nokia nyit az Android felé, az egyre fontosabb online szolgáltatásoknak teremtenek nagyobb piacot.

Senki sem tudja, hogy fognak kinézni az új telefonok, lehet hogy így.
Senki sem tudja, hogy fognak kinézni az új telefonok, lehet hogy így.

Szükség is van az eladások felpörgetésére, mert a Wall Street Journal üzleti napilap szerint a Microsoftnak 50 millió Lumia okostelefont kell eladnia a nullszaldóhoz, tavaly azonban csak 30 millió kelt el belőlük.