Rubik-négyzetből lesz a telefon

2014.03.03. 09:14

A belgiumi Hasselt Egyetem egy munkacsoportja olyan mobiltelefon-forma kidolgozásába kezdett bele, ami megoldhatja a folyamatos dizájnproblémákat. Az elképzelés lényege, hogy a telefon külső váza folyamatosan változtatja a formáját aszerint, hogy épp mire szeretnénk használni a készüléket. A készítők szerint a Rubik-féle bűvös négyzet volt az ihlető: a Paddle nevű szerkezet nyolc négyzet formájú darabból áll össze, amikből tetszőleges formákat hajtogathatunk.

A Paddle prototípusa 15 formát tud, de ez a szám folyamatosan növekszik, mondja Raf Ramakers, a kutatócsoport egy tagja. „Ha teljesen széthajtogatjuk, akkora, mint egy iPad, ha összehajtogatjuk, akkora, mint egy iPhone.”

A működés egyelőre külső segítséggel lehetséges csak. A Paddle felületére végül egy projektor vetíti ki a tartalmat, vagyis aktív kijelzőt még nem sikerült hajtogatható állapotba hozni. A működéshez a Paddle-re szerelt infravörös jelölőket nyolc darab infravörös kamera követi, így határozzák meg például a felhasználó ujjainak mozgását is, illetve a Paddle térben betöltött helyzetét és aktuális formáját is. Természetesen az, hogy a készülék egyelőre külső eszközökre szorul, komoly akadálya a piaci bevezetésnek és a mindennapi használatnak, de a kutatók szerint megoldható a rendszer egybeszerelése.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?