Rubik-négyzetből lesz a telefon

2014.03.03. 09:14

A belgiumi Hasselt Egyetem egy munkacsoportja olyan mobiltelefon-forma kidolgozásába kezdett bele, ami megoldhatja a folyamatos dizájnproblémákat. Az elképzelés lényege, hogy a telefon külső váza folyamatosan változtatja a formáját aszerint, hogy épp mire szeretnénk használni a készüléket. A készítők szerint a Rubik-féle bűvös négyzet volt az ihlető: a Paddle nevű szerkezet nyolc négyzet formájú darabból áll össze, amikből tetszőleges formákat hajtogathatunk.

Paddle, a Rubik-telefon

A Paddle prototípusa 15 formát tud, de ez a szám folyamatosan növekszik, mondja Raf Ramakers, a kutatócsoport egy tagja. „Ha teljesen széthajtogatjuk, akkora, mint egy iPad, ha összehajtogatjuk, akkora, mint egy iPhone.”

A működés egyelőre külső segítséggel lehetséges csak. A Paddle felületére végül egy projektor vetíti ki a tartalmat, vagyis aktív kijelzőt még nem sikerült hajtogatható állapotba hozni. A működéshez a Paddle-re szerelt infravörös jelölőket nyolc darab infravörös kamera követi, így határozzák meg például a felhasználó ujjainak mozgását is, illetve a Paddle térben betöltött helyzetét és aktuális formáját is. Természetesen az, hogy a készülék egyelőre külső eszközökre szorul, komoly akadálya a piaci bevezetésnek és a mindennapi használatnak, de a kutatók szerint megoldható a rendszer egybeszerelése.  • Hírek
  • Bankszámla