Feltámadhat a BlackBerry

2014.03.31. 09:36

A BlackBerry meglepte a befektetőket, amikor jobban teljesített az eleve alacsony elvárásoknál. Az adatok sem annyira lehangolóak, mint korábban, ráadásul a cég részvényeinek árfolyama az elmúlt három hónapban 24 százalékkal nőtt.

A cég vezérigazgatója, John Chen nagyjából ötven százalékos esélyt ad annak, hogy a BlackBerry visszatérhet. De úgy tűnik, a befektetők egy része bízik Chenben, arra számítanak, hogy helyrerázza a vállalatot, mint azt tette korábbi cégével, a Sybase-zel.

A BlackBerry a költségcsökkentésre koncentrált az elmúlt időszakban. Ezen kívül stratégiai megállapodást kötöttek a kínai Foxconn céggel, hogy olcsóbb BlackBerry mobilokat gyártsanak és ezzel új piacra lépjenek be. Az ázsiai és latin-amerikai feltörekvő piacokat szeretnék meghódítani készülékeikkel.

Persze az észak-amerikai piacot sem adják fel, Chen új felsőkategóriás okostelefonokat tervez piacra dobni, de egyelőre még nem tudni, melyik gyártóval szövetkeznek ennek érdekében.

Az elemzők azonban egyelőre szkeptikusak, Michael Genovese, az MKM Partners elemzője szerint John Chennek nagyjából egy éve van eredményeket felmutatni. Hasonlóan gondolkodik Roger Entnet, a Recon Analytics mobilpiaci szakértője. Szerinte a cég olyan sok pénzt vesztett az elmúlt években és olyan sok döntő pillanatról maradtak le, hogy nehéz lesz visszakapaszkodniuk.

Ted Schadler, a Forrester Research elemzője azonban úgy gondolja, hogy a BlackBerry olyan mélyen beleásta magát az üzleti- és kormányzati világba, hogy még sokáig jelen lesz a piacon. Még az sem nagy baj, hogy a fejlesztők nem készítenek a BlackBerry plattformra alkalmazásokat, mert az androidos alkalmazások viszonylag egyszerűen átemelhetőek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?