Akár ötöst is kaphatna a Galaxy S5

2014.04.08. 22:46
Minden évben nagy esemény a Samsungnál az új Galaxy S okostelefon piacra dobása, a hatását dollármilliárdokban lehet mérni. Megnéztük, hogy mit tud az idei modell, az S5-ös.

Mobilozók százmilliói kántálják ugyanazt a panaszt: Túl hamar lemerül az akku! Az okostelefonok olyan bonyolultak, hogy a céges mobillal megajándékozott dolgozókat lassan már továbbképzésre kell küldeni, hogy maximálisan kihasználják a készülékben rejlő lehetőségeket. Egy kiadós eső több százezer forintos kárt okozhat a zsebünkben. Minderre többféle megoldás kínálkozik, az egyik közülük a Samsung Galaxy S5. A csúcsmobilt tesztelve csak arra tudtunk gondolni, hogy a dél-koreai óriáscégnek van füle, és hallja a felhasználók sóhajait. Sajnos azonban, úgy tűnik, az üzleti világban az ilyen fülnövesztő műtétek drágák, és ez visszaköszön a készülék árában: 180-230 ezer forintot gombolnának le rólunk ezért a telefonért.

Van egy meglepő tulajdonsága a Galaxy S5-nek: első ránézésre kimondottan vacak készüléknek tűnik, a peremén végigfutó fényes sáv olcsó kínai játékokra emlékeztet, amelyekről pont ez a fémhatású anyag pattogzik le legelőször. A Samsung nem szokott ilyen ócska anyagokat használni, de a hatása akkor is ilyen. Ez még előnyös is lehet, nem hívja fel magára a tolvajok figyelmét, és egyébként is, gyermeteg dolog dizájnos telefonnal menőzni. A plasztikba öntött telefonnak a felépítése is egyszerű: a tetején kell bedugni a fülhallgatót, mellette a távirányító infraportja bújik meg, alul pedig egy fedlap alatt az usb 3.0-ás töltőaljzatot találjuk. Oldalt egy szem hangerőállító van, és nagyon elszántan kerestem az exponálógombot, de az sajnos lemaradt. Jobb híján a hangerőállítóval tudunk exponálni, de ez nem fogja pillanatok alatt bekapcsolni a fényképezőt. Az S5-ről még azt kell tudni, hogy IP67 fokozatú a vízállósága, tehát bőven ki kell bírnia egy nyári záport vagy egy ölünkbe öntött levest.

Manapság ritka az ilyen, pedig sok előnnyel jár, hogy az S5-nek kivehető az akkuja, és a hátlap is levehető. Ez azért jó, mert

  • ha mégis beázna a telefon, kikapjuk az akkuját, és reménykedünk, hogy az elektronika nem ment gajra,
  • a keményebb felületre zuhanó telefon szétesik darabjaira, ami sok energiát levezet, talán kisebb sérüléssel megússzuk,
  • van lehetőség nagyobb akkut beépíteni, 
  • védettebb helyen van a microSIM- és a microSD-kártya. 

Egyetlen említésre érdemes dolgot találunk még a burkolaton, a pulzusszámláló nyílását. Illetve van még egy rejtett hardveres újítás is, a kijelző alatti mechanikus gombba beépített ujjlenyomat-olvasó. De erről jobb lenne elfeledkezni, hogy ez a legrosszabb funkció az egész készüléken.

Nem fogok finomkodni: a Samsung Galaxy S5 ujjlenyomat-olvasója szar. Mindig legalább háromszor végig kellett húzni rajta az ujjamat, és nagyon bosszantó, amikor emiatt nem tudok belépni a rendszerbe. Hogy ne mindig az Apple legyen a mumus, hasonlítsuk össze a HTC Max ujjlenyomat-olvasójával, az a készülék is itt van nálam egy ideje. A HTC Max gigantikus telefon, az ujjlenyomatunkat a hátlapon, a kamera alá beépített nagy szenzorral olvassa le. Ez pont ott van, ahol megtámasztjuk a készüléket mutatóujjunkkal. Hosszú ideig kísérleteztem vele, körülbelül ötből háromszor elsőre beléptet, és szinte mindig elég kétszer próbálkozni.

A Samsung ötből nullaszor léptetett be elsőre, általában négyszer-ötször végig kellett húznom rajta az ujjamat. Értem én, hogy az Apple is odarakta a leolvasót a középső gombba, de az a helyzet, hogy az Apple iPhone 5S esetében nem kell húzkodni az ujjunkat, elég odahelyezni. Az eredmény pedig önmagáért beszél, az iPhone 5S százból százszor beléptet, egyszerűen működik. Úgyhogy Galaxy S5-ön egyelőre maradjunk a jelszónál, PIN-kódnál vagy rajzolt mintánál.

Rendes ház

Ha beverekedtük magunkat a menübe, már sokkal kellemesebb élményben lesz részünk. A Samsungot is elérte a tisztogatási mánia, az S5 nincs csordulásig tömve fölösleges alkalmazásokkal. Alig van valami a főmenüben, ahová a widgeteket is el tudjuk helyezni, és az összes gyári app elfér két oldalon az összes alkalmazás menüjében.

Csak a legfontosabb appokat találjuk meg a készüléken, az S Health például azért nem maradhatott ki, mert anélkül nem működne a beépített pulzusmérő. Ugyanakkor a Samsung S Note jegyzetelő, az S Translator tolmácsprogram, a videoszerkesztő és a WatchOn távirányító telepítése opcionális. Még a szövegszerkesztő kiválasztását is ránk bízza a Samsung. Ha mindez nem lenne elég, meglepően sok gyári appot tudunk eltávolítani vagy letiltani. Olyan alapvetőket is, mint a számológép, a Google+ vagy a Google Térkép.

Persze rögtön hozzátenném, hogy mi egy független készüléket teszteltünk, és előfordulhat, hogy a szolgáltatóktól az S5 sokkal több gyárilag beégetett alkalmazással érkezik. Most legalább tudják, kinek az ügyfélszolgálatát kell hívogatni, ha nem megy a fölösleges appok eltávolítása. Ha pedig még több appot akarunk: a Samsung alkalmazásait a Galaxy Essentials, míg a partnereinek az appjait a Galaxy Gifts widgetben találjuk meg.

Szerencsére a szolgáltatók sem szólhatnak bele abba, hogy mi legyen a beállítások menüjében, amelynek megújult a grafikus felüle. A menüpontok színes és kerek ikonokat kaptak, és van egy személyre szabható gyorsbeállítások blokk, ahová a leggyakrabban használt beállításokat tudjuk összegyűjteni. Gyárilag rácsos elosztásban vannak az ikonok, de át tudunk váltani listanézetre is, ami szerintem még átláthatóbb.

Oké, de mit adtak nekünk a koreaiak?

A Samsung Galaxy S5 egyik legfontosabb funkciója az S Voice hangvezérlés, amellyel szóban utasíthatjuk a digitális asszisztensünket erre meg arra. Egyszer próbáltam megtudni tőle, hogy mennyi 30-szor 50, miután az első osztályos fiam arról ábrándozott, hogy milyen jó lenne olyan robot, ami szóbeli utasításra kiszámolja a házit. Sajnos erre még várni kell, az S5 nem nagyon akart számolni. Persze nem is ettől lesz hasznos, hanem mert mondjuk gyorsabban be tudunk táplálni egy ébresztőt, mint a menüben lépkedve, és főzés közben praktikusabb hanggal keresni, mint könyékig olajos-mustáros-pörköltszaftos kézzel. Szóval jó ez, csak be kell gyakorolni a megfelelő kiejtést, amit képes a rendszer feldolgozni - mert az S5 magyarul persze nem tud.

Amit garantáltan ki fognak használt a leendő S5-tulajdonosok, az az S Health. Nem feltétlenül a pulzusmérő miatt – az csupán egy kötelező, látványos showelem. Ki is írja a program, hogy nem klinikai vagy gyógyászati célokat szolgál, legfeljebb hobbiból szabad mérni vele a pulzusunkat. Fontosabb a lépésszámláló, amivel megspóroljuk egy ilyen célkütyü árát, és napról napra nyomon tudjuk követni az edzéseinket.

A S Health Étel almenüben pedig a bevitt kalóriákat tudnánk követni.  Ez nincs jól átültetve a magyar viszonyokra. Tegye fel a kezét, aki pontosan tudja, hogy reggelente hány fl. oz. kávét szokott meginni, a gumbót eszik-e vagy isszák, és hogy a quinoa passzol-e a disznósajthoz. Nem látom a kezeket, úgyhogy erről ennyit, a reformétlapra belőtt alkalmazásnak nem jósolok nagy sikert. Lehet, hogy a Samsung Magyarország munkatársai nem szeretik a pörköltet meg a töpörtyűt, és azt hiszik, hogy errefelé mindenki húszféle miso levest ismer. 

Nagyobb érdeklődés lesz a Smart Remote elnevezésű távirányító iránt, amellyel nemcsak kapcsolgatni tudjuk a tévénket, de még műsorajánlókat is kapunk. A beállítása pofonegyszerű: megkérdezi, hogy melyik országban lakunk, ki a tévészolgáltatónk, és már löki is a tartalmat. Utólag, manuálisan át tudjuk szerkeszteni a csatornákat a tévés díjcsomagunknak megfelelően; sajnos a lista korántsem teljes, jó néhány csatorna hiányzik. A távirányító beállítása két másodpercet vett igénybe: kiválasztottam a gyártót (Panasonic), megnyomtam a bekapcsoló gombot, és megkérdezte, hogy működött-e. Működött, a sportrovat pedig azóta is csodálkozik, hogy miért indult el magától egy szappanopera a tévéjükön.

Ki ment meg minket a vulkánkitöréstől?

A csendes-óceáni Tűzgyűrű övezetétől távol nem tűnik olyan életbevágónak, de azért ügyes ötletnek mondanám a Geo info nevű appot, ami vészhelyzeti riasztásokat juttat el a készülékünkre, például futótűz, homokvihar, súlyos kánikula vagy árvíz esetén. Ezt szerencsére nem tudtam élesben kipróbálni, pedig nagyon kíváncsi vagyok, hogy rendkívüli hidegben át kell-e ülnünk egy másik autóba, és mi a teendő futótűz esetén. Gondolom az, hogy fussunk a tűz elől, mégpedig az S Health lépésszámlálójával, és időnként mérjük meg a pulzusunkat, hogy élünk-e még. Az események listájáról hiányoltam a pollenhelyzetet (az időjárás appban sincs), a vulkánkitörést, a tömegpánikot és a politikai rendezvényeket, de talán egy frissítéssel ezeket is pótolják.

Az viszont megnyugtató, hogy a Galaxy S5-nek van egy ultratakarékos módja, amivel szó szerint heteken át kibekkelhetjük egy biztonságos helyen, ha mégis beüt a ménkű. A telefon kijelzője átáll fekete-fehérre, amitől olyan lesz a menüje, mint egy Kindle e-könyv-olvasóé, lekapcsol minden háttérfolyamatot, és csak korlátozott számú alkalmazást tesz elérhetővé. 97 százalékos töltöttségénél 12,1 nap a készenléti idő, ami persze gyorsan elfogyhat, ha nemcsak hívásokat fogadunk és indítunk, hanem böngészünk és a Facebookot is használjuk. Ezt éppen most is teszteljük, hamarosan újra jelentkezünk, hogy meddig bírta az akku, mert egyelőre nem fogyott el. 

Hogy hányszáz mennyiezer???

A Samsung Galaxy S5 egyik legjobb tulajdonsága az, hogy ügyesen, félig elrejtve tálalja az extra funkciókat. Benne van például az osztott képernyő is, amikor egyszerre két app tud egymás alatt futni, de ezt gyárilag kikapcsolták, nehogy megzavarjanak minket egy plusz menüvel (ami hivatalosan multi-window indító, ha valaki esetleg usermanual-ismeretekből szeretne értékes szakvizsgát tenni).

Samsung Galaxy S5 tesztvideó

Van egyszerű üzemmód kevésbé kütyüszakértő időseknek, a kölköket gyerekmóddal tarthatjuk távol a nem nekik való tartalomtól, privát módban pedig bátran a haverok kezébe nyomhatjuk a mobilt, hogy megnézzék a fényképeket, mert nem férnek hozzá az emailekhez. A grafikus felület egyszerű és intuitív, talán csak a fényképező app kivétel ez alól, amit a Nokia sokkal elegánsabban oldott meg a csúcskategóriás Lumiák Camera Pro appjában. Cserébe az S5 kamerája nagyon gyors, és tele van menő effektekkel (lassított és gyorsított videó, hdr).

Ahogy a korábbi verziók is, a Galaxy S5 megint az év legjobb okostelefonjainak egyike, de nem adnánk neki ötös osztályzatot, mert a nem Magyarországra belőtt appok miatt azért szívjuk egy kicsit a fogunkat. És persze az ára miatt, mert mindez szolgáltatófüggő készülék esetén, egyben kifizetve 190 ezer forintba, függetlenül 230 ezer forintba kerül.

A teszthez használt készüléket a Speedshop.hu adta kölcsön nekünk.

    Galaxy S3  Galaxy S4 Galaxy S5
Méret 136,6 x 70,6 x 8,6 mm 136,6 x 69,8 x 7,9 mm 142 x 72,5 x 8,1 mm
Súly 133 g 130 g 145 g
Kijelző 4,8" Super AMOLED,
720 x 1280 px
5",
1080 x 1920 px
5,1" Super AMOLED, 1080 x 1920 px
Tárhely 16/32/64 GB + kártya 16/32/64 GB + kártya 16/32 GB + kártya, akár 128 GB is
Mobilnet HSPA+: 21/5,76 Mbps HSPA+ 42/5,76 Mbps,
LTE 100/50 Mbps
HSPA+ 42/5,76 Mbps,
LTE 150/50 Mbps
Wifi 802.11a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, hotspot 802.11a/b/g/n/ac, DLNA, Wi-Fi Direct, hotspot 802.11a/b/g/n/ac, DLNA, Wi-Fi Direct, hotspot
Bluetooth 4.0 A2DP, EDR 4.0 A2DP, EDR 4.0 A2DP, EDR, LE
NFC van van van
Fő kamera 8 megapixel, 3264x2448 pixel, 1080p@30fps 13 megapixel, 4128x3096 pixel, 1080p@30fps 16 megapixel, 5312x2988 pixel, 1080p@60fps 
Első kamera 1,9 MP, 720p@30fps 2 MP, 1080p@30fps 2 MP, 1080p@30fps
Oprendszer Android 4.0.4 Android 4.2.2 Android 4.4.2
CPU/GPU négymagos 1.4 GHz,
Mali-400MP
négymagos 1,9 GHz,
Adreno 320
négymagos 2,5 GHz Adreno 330
5Rádió sztereo FM, RDS-sel nincs nincs
GPS a-gsp és glonass a-gps, glonass a-gps, glonass
Akku 2100 mAh 2600 mAh 2800 mAh
Ár 165-180 ezer forint 230 ezer forint 180-230 ezer forint