Androidra fejleszt a Nokia egyik csoportja

2014.06.20. 00:39

A Nokia már egy ideje fenntartott egy technológiai csoportot, amely független volt a Microsoftnak eladott telefonos részlegtől, és most ez lett a cég saját startupja. Az első projektjük pedig egy Androidra telepíthető szoftverindító menü, a béta fejlettségi szinten lévő Z Launcher.

Annyiban szokatlan az új menü működése, hogy nem ikonok közt kell navigálni, hanem elegendő rárajzolni a kijelzőre egy betűt, és máris megjelenik a kijelzőn egy appokból és névjegyekből álló lista. Brook Eaton, a Nokia termékmenedzsere a Verge-nek elmondta, a kutatóik  azt látták, hogy a rengeteg app használata komoly rendszerezési problémákat okoz, és a mappák nem kínálnak túl jó megoldást.

Hogy a keresés pillanatában melyik hat app és névjegy jelenik meg a kijelzőn, az több dologtól is függ. A Z Launcher, hogy az adott helyen és napszakban kivel szoktunk kommunikálni. Ezt az automatikus találati listát tudjuk pontosítani a kijelzőre rajzolt betű segítségével, és idővel az algoritmusok is egyre okosabbak lesznek. Egy-két betű beírásánál még elég jól működik a kézírás felismerése, de többel nem érdemes próbálkozni. 

A program béta verziója még nem fut garantáltan mindenféle mobilon, Samsung Galaxy okostelefonon, Sony Z1-en vagy valamilyen Nexuson érdemes kipróbálni. Egyelőre nem találjuk meg a Google Play alkalmazásboltban sem, az appot a saját weboldaláról kell letölteni, és manuálisan telepíteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!