Az Apple beállt a sorba

2014.09.09. 22:19
Nem döngölte a földbe a közönséget az, amit az Apple mutatott, pedig bőven látszik, hogy a cég alaposan átgondolt stratégiával áll a jövő elé. Tényleg kevés a két új telefon, az okosóra és a forradalmi fizetési megoldás, vagy a piac várakozásai túlzóak?

Idegesen reagált az Apple árfolyama a magyar idő szerint kedd este tartott bemutatóra, amin a cég a közeljövőben piacra dobott termékeit mutatta be. Ez tulajdonképpen három fontos részre osztható. Van új

  • iPhone, pontosabban kettő is, egy kicsit és egy sokkal nagyobb változat. Új processzor, új formaterv, új operációs rendszerrel, új, jobb kamerával.
  • fizetési megoldás, az Apple Pay. Az NFC-t használó alkalmazásba elég bevinni a kártyaadatokat, aztán fizetésnél csak odatartani a telefont a pénztárhoz, a többit elintézi az ujjlenyomat-olvasó. A kártyaadatok nem nyilvánosak, az eladó csak egy eldobható kódot lát.
  • okosóra is, Apple Watch néven. Aki arra számított, hogy most megtudja, miért kellene megint órát hordania, az csalódott, az Apple csak a felhasználói felületet egyszerűsítette, méghozzá úgy, hogy tekerhető gombot tett a se nem szép, se nem csúnya óra oldalára.

A három termék egyenként is komoly előrelépés. A iPhone 6 és 6 Plus az eddig megszokottnál jóval nagyobb képátlójú készülékek lesznek, az 5,5 hüvelykes 6 Plus igazából már egy kis iPad Mini, ami a cég legkisebb tabletje. Az új processzor mellett barométer került a készülékbe, ami a sportolásnál jöhet jól, és a mozgásérzékelésért felelős processzor is megújult. A bemutatón egy nagyon szép grafikájú játékkal mutatták be, hogy a telefonokban bőven van erő, és az akkumulátorok üzemideje is nőtt, bizonyos esetekben akár a korábbi időtartam másfél-kétszeresét is el lehet majd érni, legalábbis a gyártó adatai szerint.

Az újragondolt formatervű telefonok új kamerákat is kaptak. Nemcsak a felbontás, a szenzor és a fényérzékenység változott, a képstabilizátoron is fejlesztettek, az autofókusz is gyorsult, sőt akár 43 megapixeles panorámaképet rögzíthetünk (ha épp nem a sorozatszelfi opciót használjuk szintén megújult előlapi kamerával).

Az USA-ban szeptember 19-től elérhető új telefonokat kétéves előfizetéssel 200 és 500 dollár között lehet majd őket megvenni, pontosabban a legkisebb, 16 gigabájtos tárhellyel szerelt, sima 6-ot 200-ért, a 6 Plust 300-ért, és innentől százdolláros ugrásokkal megyünk felfelé a 64 és 128 gigabájtos modellekig.

Ha valaki független készüléket akar venni, az jó, ha nyel egy nagyot, mielőtt elolvassa az árakat. Az időközben újra működő Apple Online Store adatai szerint 700 és 1000 euró között alakul majd az új iPhone 6 illetve 6 Plus ára. Magyarországon ezt valószínűleg még megdobja a 27 százalékos áfa is,  250 és 320 ezer forint környékén juthat majd új iPhone-hoz az, aki igazán szeretne. (A cikk egy korábbi változatában 350 ezer forintot írtunk felső határként, ezt javítottuk 320-ra, ami nem jelenti, hogy ne lehetne majd 350 ezer is.)

Az új telefonok egyik fontos újítása, hogy ezek az első Apple-eszközök, amik használják az NFC-technológiát. Ez az a fajta adatcsere, amikor a készüléket csak közel tesszük valamihez, hogy átküldjünk valami információt. Így működik a PayPassos bankkártya, a beléptetőrendszerek egy része, és idén októbertől már az Apple új, a bankkártyákat helyettesítő rendszere, az Apple Pay is.

A lényeg, hogy a bankkártyáink adatát felvehetjük az alkalmazásba, és mikor fizetnünk kell, elég a telefont odatartani a bankkártyaolvasóhoz a tranzakció lebonyolításához. A dolog elméletileg különlegesen biztonságos, mert

  • a telefon nem a kártyaadatokat küldi el, csak egy egyszer használatos kódsort
  • a fizetés csak akkor megy végbe, ha közben a telefon ujjlenyomat-olvasóján keresztül igazoljuk, hogy mi vagyunk mi
  • ha a telefont el is lopják, a valódi kártyáinkat nem kell letiltatni a banknál, elég távolról törölni a rendszerbe bevitt kártyák adatait.

Arról mondjuk nem esett szó, hogy mi történik, ha lemerül a telefon, de nálunk nincs bankkártya, hiszen a biztonságos és kényelmes rendszer lényege, hogy nem kell magunkkal cipelni őket. Az Apple lepaktált mindenkivel, akivel a sikeres amerikai starthoz kell: az American Express mellett a MasterCard és a Visa kártyái is működnek, a hat nagy, szerződött bankkal együtt az amerikai piac négyötödét lefedik. Persze emellett rengeteg üzletlánc is elfogadja majd az Apple Payt, így ha az idén októberben induló rendszerről nem derül ki túl nagy turpisság, kimondhatjuk, hogy az Apple nem csak értelmet adott az NFC telefonos használatának, de ráadásul olyan piac lefölözésébe is belekezdett, ahol csak Amerikában 12 milliárdos forgalom van naponta.

Tim Cook, a cég mostani vezérigazgatója Steve Jobs legendás fordulatával, a „There's one more thing”-gel vezette be az Apple Watch-ot, a cég régóta pletykált okosóráját. Aki valamiféle futurisztikus dizájnra, teliképernyős karperecre számított, annak csalódnia kellett: az Apple annyira hagyományos formavilággal dolgozott, hogy a háromféle tok és a hatféle szíj bizonyos kombinációja egészen elképesztő mértékben hasonlít a húsz évvel ezelőtti fémtokos Casiókra.

A tervezők - úgy látszik - nem a piac legszebb okosóráját akarták megtervezni, megelégedtek azzal, ha a leghasználhatóbbat sikerül, és a bemutató alapján ez meg is történt. A nagy trükk a korona bevetése. A korona az a nagy, forgatható gomb az órák oldalán, ami korábban a felhúzásra és a beállításra szolgált. Az Apple a menükben való közlekedést és a kicsinyítést-nagyítást bízta rá erre az alkatrészre, persze közben az érintőkijelzőt is megtartva. A 360 dolláros óra persze nem csak az időt, a térképet, az üzeneteinket vagy egyéb, egy telefontól megszokott információt mutat, hanem egy szenzoregyüttes segítségével a testünket és a külvilágot is figyeli. Lesz olyan mód, ami általánosabb, kicsit a lépésszámlálók funkcionalitását idézi, és lesz külön egy olyan, amit aktív sportolás közben használhatunk majd. Szívverés, megtett távolság, elégetett kalória, mindez egyszerűen és jól átlátható módon.

kalória, mindez egyszerűen és jól átlátható módon.

A fejlesztők célja ezzel az volt, hogy az óra egészségesebb életre ösztökélje az embereket, és a bemutatón látottak alapján valóban mindent megmutat majd, ami alapján láthatjuk, milyen tunyák is vagyunk.

Azoknak, akik már holnap ilyennel a csuklójukon indulnának futni, van két rossz hírünk is: az egyik, hogy a mobilfizetéses Apple Pay technológiát is tartalmazó órát csak 2015-ben dobják piacra, a másik, hogy csak iPhone 5-ös, vagy annál frissebb verziójú telefonnal működik majd együtt. A pontos dátum mellett nem tudtuk meg, hogy mennyit bír az óra egy feltöltéssel, Tim Cook csak óvatosan utalgatott, amikor azt mondta, hogy a mágneses rögzítésű (tehát nem a nagyon csúnya, ide dugj egy csatlakozót megoldás, mint más óráknál), indukciós töltőt könnyű lesz feltenni az óra hátlapjára esténként.

Nehéz egyelőre megítélni, hogy mennyire volt sikeres az Apple bemutatója. Egyrészt szinte semmi olyat nem mondtak, ami igazi meglepetés lett volna, másrészt viszont a biztosra vett dolgokkal kapcsolatban sem minden olyan fényes, mint azt a nagy szabású bemutatón éreztetni szerették volna. A telefonok fejlődése most nagyobb, mint az iPhone 4 és az 5S között volt, de az átütő újdonság még az Apple Pay-jel együtt is hiányzik, főleg, hogy a formaterv már hetek-hónapok óta kiszivárgott. A fizetési megoldás valóban jó lehet, bár az Apple-nek nagyon sokat kell most dolgoznia azon, hogy az embereket meggyőzzék: a cég szerverei biztonságosak, a múlt héten kiszivárgott celebfotók esete elszigetelt esemény volt, ami a bankkártyák adataival nem fordulhat elő. Végül pedig bár sokan várták, hogy végre az Apple is előálljon a saját okosórájával, a siker nem egyértelmű. Az Apple Watch hírből sem ismeri azt a futurisztikusságot, amire titkon mindenki számított. Tény, hogy a cég talán a leghasználhatóbb okosórát rakta össze, de még mindig nem mutatott olyat, ami miatt emberek tömegei akarnának egy évtized után megint órát hordani.

Ha igazán le akarnánk egyszerűsíteni a mai Apple-bemutatót, akkor úgy foglalnánk össze a látottakat, hogy az Apple beállt a sorba. Péklapát méretű telefonokat gyárt, és piacra dobja a saját okosóráját is. Oké, közben értelmet adott az NFC-nek és kitalálta, hogy lehet agyvérzés nélkül használni az okosórákat, de azért nem ez volt az a földrengés Kaliforniában, amire sok év múlva is emlékezni fogunk.

A bejelentést élőben közvetítettük, azt a részletesebb, de kevésbe összeszedettebb cikket itt olvashatja el.  • Csok