Süketek, mint a nagymamám

budos bagosok-3957
2014.12.29. 20:56
Mindenki odavan az okosórákért, kivéve azok, akik már hosszabb ideig használtak ilyet. Ezeknek a csuklóra szíjazott kvarcjátékoknak egyetlen dolgot kell halálpontosan tudniuk: értelmezni azt, amit mondunk nekik. Az eladók azonban hazudnak, és akármilyen gyöngykiejtéssel próbálkozunk, végül rá kell jönni, hogy ezek az órák nemcsak tök süketek, de még ostobák is. A Moto 360, Samsung Gear S és LG G Watch R karórákkal villogtunk egy héten át, és most megírjuk, hogy mire mentünk vele.

Évszázados hagyománya van annak, hogy okos dolgokat rögzítsünk a csuklónkhoz, már a svájci órásmesterek is igyekeztek túllépni az időmérésen. Sok kísérletük fulladt kudarcba, mire sikerült kihozni a maximumot a mechanikus szerkezetekből, és alkotásaiknak ma már nagy presztízsük van. Az intelligens karórák tervezői még nem tartanak itt, botladoznak a közmondásos gyerekcipőben, és esnek pofára nagyokat.

Call Szabó Zoli – mondom. A Gear S úgy 6-7 másodpercen át gondolkozik, pedig fullos a 4G. Végül kiírja, hogy tényleg „Szabó Zoli”-t értett, viszont közli, hogy nincs ilyen név a telefonban. Pedig de, van.   

Amit jól csinálnak az okosórák tervezői, azt mind az elődjeiktől lesték el. Kizárólag a dizájn stimmel, az órák óraformájúak, figyelemfelkeltők. Ezt onnan lehet tudni, hogy amikor kiment a videóm a telefonra húzott lufiról, több barátom keresett meg azzal, hogy nem érdekli az a bohóckodás, de áruljam el, hogy mi van a csuklómon.

Egy Samsung Gear S volt az, a Daft Punk meg egy jakuza szerelemgyereke, és simán elnyerhetné 2014 legjobb okosórája címét, ha nem érezném azt, hogy

bilincsre vagyok verve.

Azzal indult a teszt, hogy megpróbáltam ráhekkelni az órát kezelő appot egy LG-re, de ez nem jött össze, mert a Gear Manager kizárólag Samsungon fut. Ez a világ legnagyobb baklövése, amit a dél-koreai banda elkövethetett. Ha nem tudjuk összekötni az órát más mobilokkal, akkor a büdös életbe nem fognak rákerülni a Samsung szoftverei másra, csak Samsung mobilokra. Nem valószínű, hogy sokan szeretnék a Samsung börtönébe zárni magukat, és mindent ettől az egy cégtől venni.   

Egyébként annak a szűk halmaznak, akinek

 • Samsung mobilja van,
 • legalább Android 4.3 fut rajta,
 • tetszik neki ez az óra,
 • és van 130 000 forintja rá,

azoknak a Gear S nagy szabadságot ad. SIM kártyát is tehetünk bele, tehát önállóan is tud csatlakozni az internetre (wifin is), üzeneteket fogad és küld, nem kell, hogy nálunk legyen a mobil. Akkora az óra kijelzője, hogy a beépített alkalmazások grafikonjai tökéletesen látszanak. Az alvásunk, mozgásunk és pulzusunk változását is kényelmesen követni tudjuk az órán, nem kell átvinni az adatokat a mobilra. Tíz évvel ezelőtt körülbelül ekkora volt a legjobb okostelefonok kijelzője, és már azokon is böngésztük az internetet.  Ha nagyon perverz hangulatunk van, akkor felteszünk az órára egy Opera Mini böngészőt, és azon olvassuk az Indexet. A Facebook mobiloldalán csevegni is tudunk!   

Persze a Gear S használatához néha kell egy mobil is, mert a legtöbb tartalomnak csak az értesítője látszik az órán, a tartalmat a mobilon kell megnézni. Ráadásul mobil nélkül nem lehet beállítani az Geart, másképp nem tudunk rá új appokat letölteni.

Ilyen appokat tudunk a Gear S-re telepíteni:

 • Telefon, névjegyzék
 • Üzenetek, email
 • Hírek, időjárás
 • Naptár, ébresztőóra,
 • Lépésszámláló, pulzusmérő, UV-mérő, alvásfigyelő
 • Opera Mini, Nokia Here gyalogos és tömegközlekedési navigáció, Deezer, autókereső, számológép, Flappy Bird-klón, XBMC-távirányító

Igazán nagy dobás lenne, ha a SIM kártyát úgy tehetnénk át az órába, hogy tényleg nem is lenne szükségünk többé a mobilra. Ehhez azonban még javítani kell az energiahatékonyságot. A Gear S akkuja nagyjából egy napot bír ki, legfeljebb másfelet akkor, ha nem teszünk bele SIM-et, és csak a takarékos bluetoothon töltögetjük le az értesítéseket, a mobilról. Az akku töltője egész jól, a mobil hátára kell rápattintani egy kis műanyag bölcsőt, amit micro USB-n tudunk áramforrásra kötni.

Három dolog, ami nagyon tetszett a Gear S-ben

 1. Beállíthatjuk, hogy időnként szóljon, hogy mozogjunk egy kicsit. Irodai ülőmunkánál ez jót tesz az egészségünknek, ahogy az is, hogy követni tudjuk a megtett lépéseink számát.
 2. Bluetooth kihangosítóként is működik, tehát ha bejön egy hívásunk, de a telefon a másik szobában van a töltőn, akkor az órán le tudjuk bonyolítani a beszélgetést. Stílusosabb, mint egy bluetooth headset.
 3.  Hipermenő.

Ha a hardvert nézzük, a Samsung most a legügyesebb okosóragyártó, de még a Gear S is csak egy jól sikerült kísérletnek mondható. A hangvezérlés nagyon gyenge, mintha tök süket lenne az óra. Sokat gondolkozik a rendszer, hogy vajon mit is mondtunk, és sokszor félre is érti. Az vegye meg, akit nem zavar, hogy jövő ilyenkor ez már bóvli lesz az akkor megjelenő okosórák mellett. A szoftver is nagyon jó, az órán a Tizen nevű operációs rendszer fut, amire rengeteg appot kiadtak, de még így is sok hiányzik.

Kerekecske, gombocska

Az év legjobban várt okosórái a Moto 360 és az LG G Watch R, mert kerek kijelzőjük van, mint a hagyományos karóráknak. Finom, puha bőrszíjjal kaphatók, ami sokkal  kényelmesebb, mint a Gear S merev műanyag pántja. A Motorola és az LG óráját észre sem vesszük, hogy rajtunk van, ezzel szemben a Gear S általában lekerült a karunkról, mert a nevetségesen nagy méretű csat állandóan kopog az asztalon, ami zavaró. 

A Moto 360 és az LG Watch R egyaránt a Google saját operációs rendszerét, az Android Weart futtatja. Az Android Wear előnye, hogy bármelyik gyártó óráját bármilyen androidos telefonnal össze tudjuk kötni, nincs olyan szigorú megkötés, mint a Samsungnál. Hátránya, hogy ez a rendszer kevesebbet tud, mint a Samsungé. A Wear tulajdonképpen csak áthelyezi a csuklónkra az Android értesítési rendszerét (ami normális esetben a telefon kijelzőjének tetején jelenik meg), valamint a telefonokba beépített szenzorok egy részét, és telefon nélkül nem igazán működik.

Három dolog, ami tetszett az Android Weart futtató órákban:

 1. Nem kell állandóan elővenni a mobilt, ha kapunk egy értesítést, mert minden, ami az androidos mobil felső értesítési sávjában megjelenne, azt látjuk az órán. A bejövő hívásnál az órára pillantva el tudjuk dönteni, minden mást félretéve felvegyük-e a hívást, vagy ráér, és majd visszahívjuk.  
 2. Olcsóbbak, 80-90 000 forintért megvehetők (Az LG óra a Telenornál egy LG F70 telefonnal együtt most akcióban elvihető 81 ezerért).
 3. Egyszerűbbek, mint a Samsung Gear S, és még így is hipermenők.

Az Android Wear ugyanúgy a Google keresőjét éri el, mint a világszerte használt egymilliárd androidos okostelefon. Ezzel van összekötve a hangvezérlő rendszere is, ami némiképp pontosabb, megbízhatóbb, mint a Samsungé. Jó példa erre, hogy amikor lágy hangon elduruzsoltuk a telefonoknak azt, hogy „show me the way to your heart”, a Samsung Gear S megnyitotta a navigációt, a Google azonban a sláger dalszövegéről dobott elő egy találatot.

Arról nem vagyunk meggyőződve, hogy az órába épített hangvezérlés valóban fontos lenne. Nyilvánosan soha nem beszélnénk az óránkhoz, és különben is, minek az órát utasítgatni, amikor a telefonunkhoz is beszélhetünk; az Androidra telepített Google-kereső app is beszéddel irányítható. Vezetés közben a telefon jobban szem előtt van, ha van műszerfalhoz rögzített dokkolónk. Sokkal veszélyesebb műveletnek tűnik levenni a kezünket a kormánykerékről, hogy az órára nézzünk, mint egy pillantást vetni a mobilra. Valószínűleg kevesen sétálnának úgy az utcán, hogy közben a karórájuk hangosan navigál, hogy mikor merre kell kanyarodni. Az autóban pedig a telefont is rá tudjuk kötni a fedélzeti rendszerre, nincs szükség az óra navigációs szolgáltatására. 

   LG G Watch R Moto 360 Samsung Gear S
Csipkészlet 1,2 GHz Snapdragon 400 1,2 GHz Texas Instruments OMAP3 kétmagos, 1 GHz
Kijelző 1,3 colos OLED, 320×320 1,56 colos lcd isp, 320×290 2 colos AMOLED, 360×480
Akku 410mAh 320mAh 300mAh
Memória 4GB / 512 MB RAM 4GB / 512 MB RAM 4 GB / 512 MB RAM
Oprendszer Android Wear Android Wear Tizen
Szenzorok Giroszkóp, gyorsulásmérő, iránytű, barométer, pulzusmérő Giroszkóp, gyorsulásmérő, iránytű, optikai szívmonitor Giroszkóp, gyorsulásmérő, iránytű, barométer, pulzusmérő, UV-mérő
Egyéb Por- és vízálló (IP67) Por- és vízálló (IP67) Por- és vízálló (IP67)

Egyébként, amikor nem beszélünk az órákhoz, akkor az érintőkijelző simítgatásával, nyomkodásával tudunk más-más funkciókat előhívni. Gyorsan meg lehet tanulni, hogy mikor merre kell lapozni az appok előhívásához, vagy hogy belépjünk egy almenübe. 

A Moto 360 és az LG G Watch R is hasonló üzemidejű: jobban járunk, ha naponta többször is a töltőre rakjuk őket. Mindkét órához jár egy-egy dokkoló. Az elvileg jól hangzik, hogy a Moto 360 indukciós elven töltődik, de így is egy vastag fekete kábel kígyózik a dokkolótól a konnektorig.   

Mire jó az okosóra?

Ezt kérdezi mindenki, és most egyetlen dolgot tudtunk mondani:

menőzni mások előtt.

Ami egy kissé sovány indok arra, hogy kiadjuk érte egy jó minőségű okostelefon árát. Nincs olyan probléma, amit csak egy okosórával lehetne megoldani, és nincs olyan új szolgáltatása az okosóráknak, amit ne lehetne máshogyan, olcsóbban megkapni. • Hírek
 • Hírek