Elkészült a moduláris okostelefon

2015.01.15. 13:45

A Project Ara okostelefonja attól igazán különleges, hogy nem tudunk róla termékleírást adni. A moduláris telefon egy fix vázból és sok kis modulból áll, tehát olyan minőségű kamerát, kijelzőt, processzort, háttértárat és akkut szerelünk fel rá, amilyet csak akarunk. A fejlesztés a Google laboratóriumában zajlik, és a napokban megtartott konferencián elhangzott: a mobil idén a boltokba kerül.

Annak viszont kevésbé tudunk örülni, hogy azok a boltok mind Puerto Ricóban lesznek. Annyira új ez a koncepció, hogy a felhasználó magának tudja összerakni a mobilját, hogy még a Google sem mert azonnal kilépni vele a világpiacra. Először lefuttatja ezt a kis pilot projektet, hogy megtalálja az okostelefon gyenge pontjait.

Puerto Rico ideális helyszín, mert a lakosság 75 százaléka mobilon internetezik, és a szabad kereskedelmi zónákon át könnyen tudnak extra modulokat importálni a világ minden tájáról. 

A vevők szeretik, ha van választási lehetőségük, de amikor dönteniük kell, akkor megakadnak, és az is elég gyakori, hogy utólag megbánják a döntéseiket

- mondta Paul Eremenko, hozzátéve, hogy a Project Ara készülékei soha nem látott színes kínálatot nyújtanak majd a felhasználóknak. Az alapmodell, a váz nagyon olcsó lesz, csupán tízezer forint, ezt azonban 20-30 különféle modullal lehet majd felszerelni.

A helyzet azért is bonyolultabb, mint egy mai okostelefonnál, mert semmi sem fogja meggátolni a felhasználót abban, hogy akár 3-4 kameramodult is felpattintson a készülékére. Éppen ezért a modulokat menedzselő appnak azt is meg kell tudnia kérdezni, hogy melyik kamerát indítsa el.

A moduláris telefon egyik legnagyobb előnye az lesz, hogy kevesebb elektronikai hulladék fog keletkezni. Nem kell majd lecserélni az egész mobilt, ha nagyobb akkut, gyorsabb processzort vagy jobb kamerát akarunk, elég lesz a megfelelő modult beváltani egy újabbra.