Androidos appok is futnak majd a Windows 10-en

2015.04.29. 11:21

A Microsoft a héten valószínűleg bejelenti, hogy a Windows 10 felhasználói képesek lesznek Androidra kiadott appokat futtatni - írja az pontos meglátásairól ismert Paul Thurrott a weboldalán. Műszakilag ez nem nagy kihívás, hiszen a Blackberry is pont ugyanezt tette az operációs rendszerén: vagy az Amazon App Store segítségével, vagy az .apk kiterjesztésű telepítőfájl beszerzésével lehet androidos alkalmazásokat telepíteni az okostelefonjaira.

Pontosan ugyanazért van szüksége a Microsoftnak az androidos appokra, amiért a Blackberrynek is. Globálisan nézve túl kicsiny játékosok, alacsony piaci részesedéssel, és nem tudják rávenni a fejlesztőket, hogy az alkalmazásaikat az ő platformjaikra is kiadják.

Ez ördögi kör:

amíg nincs elég alkalmazás, addig kevesen vesznek Windows Phone-t, és amíg kevesen vesznek Windows Phone-t, addig a fejlesztők nem áldoznak rá erőforrásokat.

Sok jó, vagyis a Microsoft szempontjából inkább kellemetlen példát tudok mondani arra, hogy kik nem foglalkoznak a Windows Phone-nal. A világszerte népszerű Instagram például elkészítette az alkalmazásának a béta változatát, de azóta nem sikerült megoldania, hogy az app rendesen össze legyen kötve a Twitterrel, ráadásul videókat sem tudunk készíteni. Androidon minden újdonság benne van az Instagramban, tehát ha az is elérhető lesz a Windows 10-en, akkor boldogabbak lesznek a felhasználók.

Thurrott a fejlesztők szemszögéből is vizsgálja a kérdést, és úgy már sokkal összetettebb a helyzet. A Microsoft Build konferencián várható a nagy bejelentés, ahová azok mennek el, akik az életüket feltették a Windows platformra, arra fejlesztenek. Nagy pofon lesz nekik, ha ezentúl elég lesz Androidra kiadni egy appot, mert az is szépen futni fog a Microsoft rendszerein.

A szakértő attól tart, hogy ezzel még jobban csökken majd a Windows jelentősége, am már most is háttérbe szorult a sokkal elterjedtebb Android és iOS mögött. Ez azonban csöppet sem lenne meglepő, hiszen a Microsoft-vezér Satya Nadella mobilcégként és felhőszolgáltatóként definiálta a megújuló Microsoftot, nem a Windows gyártójaként.