Tetoválással nem működik az Apple Watch

2015.04.29. 11:21

Néhány hetet kellett csak várni az Apple Watch megjelenése után, hogy kipattanjon a botrány a kaliforniai mobilgyártó új okosórája miatt.  A Reddit fórumában tette közzé a guinne55fan álnevű felhasználó (az /r/apple aloldalon), hogy problémái vannak az új játékszerével.

Az óra mindig lezárta magát, amikor a kijelzője elsötétült, és jelszót kért a belépéshez. Nem érkeztek meg rá az értesítések. Nem értettem, hogy miért, az óra ugyanis hozzáért a bőrömhöz.

- írta az elkeseredett júzer. Tett még egy kísérletet, mielőtt felhívta volna az Apple terméktámogatási vonalát, és felvette az órát a másik kezére, amin nincs tetoválás. Csodák csodájára innentől fogva minden működött.

A Twitteren máris elláták az esetet #tattoogate címkével, hiszen nem egyedi esetről van szó, és ilyenkor érdemes kitalálni egy gyűjtőnevet, ami összefogja az érintetteket. Az elnevezés az Apple korábbi hasonló eseteire is utal. Az iPhone 6-nál a #bendgate jelöli azokat az eseteket, amikor a drága okostelefon elhajlik a felhasználó zsebében, az iPhone 4-nél pedig az #antennagate nevet kapta meg a készülék peremén végigfutó antennával kapcsolatos probléma.

Már megvan egy lehetséges magyarázat is az Apple Watch működési hibájára. A pulzus méréséhez az Apple infravörös és zöld fényt használ. A tinta és az emberi pigmentek egyaránt jól elnyelik az 500 nanométeres nagyobb hullámhosszú fényeket, és sajnos a zöld ezek közé tartozik - írják a Redditen.

Az emberi pigmentek azonban az infravörös tartományt már nem nyelik el, tehát a két fény közül az egyik valószínűleg a fekete bőrű embereknél is jól működik a vér vizsgálata során. A tintának azonban más a fényelnyelő tulajdonsága, és ez lehet az oka annak, hogy az infravörös tartományban sem működik a szenzor.