Jön a nyár, törnek a mobilok

2015.05.20. 11:17
Százféleképpen tudjuk tönkretenni az okostelefonjainkat, és egészen biztos, hogy a következő hónapokban mind a száz módszert ki fogják próbálni a magyar mobilozók. Kerül iPhone a kerti medencébe, Nokia a macskakövekre és Samsung a homokozóba.

Itt valamiért nem divat felöltöztetni a mobilokat – mondta nekünk Földházi Roland, a kijelzővédőket forgalmazó Xpro ügyvezetője  – pedig a kijelző egy kisebb eséstől is használhatatlanra törhet, a strand homokja pedig a legedzettebb üveget is össze tudja karistolni. Azért kértem tőle tippeket, mert régi ismerősöm, és amikor egyszer véletlenül rákérdeztem, hogy mit kell tudni a fóliaiparról, másfél órán át mesélt a termoplasztikus poliuretánról, az olcsó alapanyagokról és a távol-keleti kóklerekről, akik ócskaságokat sóznak ránk nagyon olcsón.

Az első szabály az, hogy tokot és fóliát is kell tenni a mobilra, mert önmagában egyik sem nyújt hatékony védelmet. Az alábbi fotón látható az okostelefonom kijelzője, ami úgy hasadt több részre egyetlen aprócska ütéstől, hogy volt rajta ütésálló edzettüveg-borítás. Az edzettüvegen egy karcolás sem keletkezett, és a szemből irányuló ütést kivédte volna, ám az oldalról deformálódó műanyag miatt alatta a kijelző üvege széthasadt. Hiányzott a gumitok.

Fordított esetben, amikor tok van, és fólia nincs, akkor az apró homokszemcsék okozhatnak maradandó karcolásokat.

Fóliákkal akkor lehetnek problémáink, ha gyanúsan olcsót veszünk. Főleg online rendeléseknél fordul elő, hogy a vevő rossz fényáteresztő képességű plexit kap edzettüveg helyett, vagy esetleg olyan fóliát vágnak méretre, ami eredetileg más célt szolgált volna. Az új mobilok, ezen belül is leginkább az új iPhone verziók megjelenése előtt szabadul el a pokol, mert a kisiparosok már a látványtervek alapján nekiállnak fóliákat gyártani. Így fordulhat elő, hogy a védőréteg nem ér el a telefon aljáig, széléig, vagy nem pont ott vannak a lyukak, ahol lenniük kéne.

Ez alól csak a lekerekített kijelzőjű telefonok képeznek kivételt - csak a sík felületre tud jól feltapadni a fólia, ezért az iPhone 6 vagy a Galaxy S6 Edge esetében speciális 3D fóliára van szükség, ha teljes fedést akarunk. Az olcsóbb tokok pedig elmozdulnak a helyükről, és ezzel fel tudják gyűrni a fóliát.

Legolcsóbban egyszerű védőfóliákat kapunk, amelyek csak karcolások ellen jók. Ezek közt vannak antibakteriális, tükröződő és matt változatok is. Az alapanyaguk nagy fényáteresztésű polietilén-tereftalát, ami PET néven talán ismerősebben cseng. A fényáteresztés sokat elárul az anyag minőségéről, de ez csak akkor feltűnő, ha több réteget helyezünk egymásra - mondja az Xpro szakértője. Állítása szerint tisztán látszik a különbség, amikor a gyárban egy jó minőségű és egy silányabb fóliahenger van egymás mellett, és az utóbbi enyhén sárgás, kékes vagy zöldes árnyalatú.

Aktívabb nyaraláshoz jobban illik az edzettüveg és a termoplasztikus poliuretán, melyek elnyelik az ütések erejét. Ezeknél fontos paraméter a keménység, de néha megtévesztő adatokat kapunk. A keménységet ugyanis többféleképpen lehet mérni, és adott esetben előfordulhat, hogy a nyomási keménység adatait írják rá a csomagolásra, miközben – a felhasználó szempontjából lényegesebb - karcolási keménység értéke jóval alacsonyabb.

Jöhet a rizsa

Ha vízpart mellé megyünk nyaralni, lehet hogy érdemes magunkkal vinni egy kiló rizst is. Nem azért, hogy legyen köret az otthon lesütött két kiló oldalashoz, és ezt együk egy egész héten át, hanem mert a száraz rizs az legjobb ellenszere a beázásnak.

Azt kell csak a fejünkbe vésni, hogy amikor megtörtént a baj, és víz érte a telefont, akkor azonnal kapcsoljuk ki a telefont, vegyük ki az akkuját (ha ki lehet egyáltalán), a SIM- és a memóriakártyát. Eszünkbe ne jusson bekapcsolgatni, hogy működik-e még. Ha még működik, akkor pont ezzel fogjuk tönkretenni. Be kell dobni a telefont egy kiló száraz rizsbe, és otthagyni legalább egy éjszakára.

Aki nem bízik az ilyen egyszerű módszerekben, az a porszívót is bevetheti alacsony szívófokozaton, természetesen ezt is csak úgy, hogy a telefon ki van kapcsolva. Hajszárítót azonban TILOS használni. Nem a legmélyebbre befújni, hanem kiszedni akarjuk a vizet a telefonból, a magas hőmérséklettel pedig csak azt kockáztatjuk, hogy leolvad a csipek ragasztása, azaz gyakorlatilag a kezeink közt esik darabokra a mobilunk.