Miért olyan nehéz megtanulni egy nyelvet?

2015.05.21. 11:15

Ötvenezerrel több magyar diplomás lehetne, ha ezek az emberek le tudnának tenni egy nyelvvizsgát, de a nyelvtanulás problémája mintha állandósult volna hazánkban. Ezért is jó ez a közeg az újfajta módszerek kipróbálásához.

Pár éve óriási sikert aratott a Doulingo nevű app, melyben lépésenként haladunk az egyre bonyolultabb nyelvtani szerkezetek megismerése felé. Eközben pontokat gyűjtünk, versenyzünk a barátainkkal, hogy ki halad gyorsabban. A Duolingo módszere azonban önmagában kevés, mert nem kapunk részletes elméleti hátteret arról, hogy milyen nyelvtani formulákat tanulunk éppen.

A hazai fejlesztésű Xeropan nyelvtanító appban (iOS, Android), amely a tavalyi Appra Magyar versenyen díjat nyert, mindez megtalálható. Az ebben összeállított ingyenes nyelvleckék egyáltalán nem hasonlítanak a Duolingóra, nem teszteket kell egymás után ledarálni, hanem változatos szövegeket, videókat és hanganyagokat kapunk. A feldolgozott témák aktuálisak - az egyik tanuló elmondta, volt olyan hír, amit előbb látott a Xeropanban leckeként feldolgozva, mint hogy a magyar újságok megírták volna.

Az iskolai tankönyvek még nagyon távol vannak ettől, azokban még előfordul, hogy egy levél megírása a feladat. Még csak nem is emailt kell fogalmazni, pedig ma már sokkal hasznosabb lenne az üzenetküldéssel kapcsolatban tanácsokat adni, hiszen bárkivel élőben csetelhetünk, akár videotelefonon is.

Olyan, mint a Facebook-hírfolyam

Nemrég összeültünk néhány felhasználóval, hogy mondják el nekünk, miért a Xeropant használják, és mindenki az izgalmas, változatos tartalmakat emelte ki.

A szakmai témákat jól ismerem, de itt más kapok. Nagyon megragadt bennem az a lecke, ami a Nutella készítéséről szólt. Ez olyan, amire magamtól nem keresnék rá az interneten

- mondta a szoftverfejlesztő Cselle Lajos, aki bevallotta, hogy a középiskolában megutáltatták bele a nyelvtanulást, a leckemásolástól a puskázásig minden volt az órákon. Most  azért képzi tovább magát, mert a cégével a külföldi piacokat is célba akarja venni, és fontos, hogy jól tudjon kommunikálni. Azt mondta, nagy segítség, hogy a Xeropanban anyanyelvi kiejtéssel olvassák fel a szövegeket.    

A nyomdász Lővey Noémi a felsőfokúra hajt, ő a Xeropan felépítését emelte ki. Először végighallgatjuk a hanganyagot, utána a szószedetben megnézzük az új kifejezéseket, és a legvégén, amikor rányomunk a "nyelvtan" feliratú gombra, akkor válnak láthatóvá azok a szavak és kifejezések, amelyekhez valamilyen elméleti háttér is tartozik. Ezen cikk megírásakor a rigai biciklis felvonulásról volt fent egy sztori, és abban a jelzős szerkezetek (car-sized, seven-headed) és a módbeli segédigék (can, might, shall) nyelvtanát lehetett részletesen megismerni.

13 éves korom óra 18 tanárt fogyasztottam el, és mostanra annak lettem a szakértője, hogyan nem szabad nyelvet tanítani

- mondta Mile Ferenc, közgazdász, aki nemcsak használja a Xeropant, hanem a cég egyik alapítója és tulajdonosa is egyben. Alapítótársa Madzsid Al-Gharawi Attila, akinél angolul tanult, és órák után együtt találták ki, hogy miként kellene modern alapokra helyezni a nyelvtanulást.

„A nyelvoktatás hiányosságaira kerestünk megoldást, és az egyik kihívás a mérhetőség hiánya volt. A nyelvoktatók nem látnak bele a tanulók fejébe, nem ismerik a tanulók szókincsét, annak aktív és passzív változását" - mondta Madzsid Al-Gharawi Attila, aki már tíz éve nyelvtanár, de úgy látja, hogy a munkája csak 30 százalékban nyelvészet, a maradék 70 százalék pszichológia, és az utóbbi szerepében az a fő feladata, hogy magabiztossá tegye a tanulókat.

Nem a tanuló hülye, hanem a módszerek rosszak. Sokan elkönyvelik magukban, hogy nem értik a angolt

- mondta Madzsid Al-Gharawi Attila. A mobilalkalmazás fejlesztésébe azért vágtak bele, mert azt vették észre, hogy a most használt eszközök, a könyvek, édesanyáink generációjának íródtak. „Nem véletlen, hogy sokan a Youtube-hoz, a Google-höz és a filmekhez fordulnak segítségért. Ezek az eszközök azonban nehezen strukturálhatók, kihívás a megfelelő válaszokat kinyerni. Ezen akartam változtatni, hogy a nyelvtanulóknak és nekem is könnyebb dolgom legyen.” - tette hozzá.

A Xeropan tizenkét fős fejlesztőcsapata már dolgozik az appok következő verzióján, amibe hangfelismerő modult is akarnak építeni, hogy szóban lehessen válaszolni a feltett kérdésekre.  Az ingyenes szolgáltatásból persze nem tudnának megélni, ezért azt tervezik, hogy tematikus tananyagokat is kifejlesztenek, amelyeket pénzért el tudnak adni az érdeklődőknek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!