Miért olyan nehéz megtanulni egy nyelvet?

2015.05.21. 11:15

Ötvenezerrel több magyar diplomás lehetne, ha ezek az emberek le tudnának tenni egy nyelvvizsgát, de a nyelvtanulás problémája mintha állandósult volna hazánkban. Ezért is jó ez a közeg az újfajta módszerek kipróbálásához.

Pár éve óriási sikert aratott a Doulingo nevű app, melyben lépésenként haladunk az egyre bonyolultabb nyelvtani szerkezetek megismerése felé. Eközben pontokat gyűjtünk, versenyzünk a barátainkkal, hogy ki halad gyorsabban. A Duolingo módszere azonban önmagában kevés, mert nem kapunk részletes elméleti hátteret arról, hogy milyen nyelvtani formulákat tanulunk éppen.

A hazai fejlesztésű Xeropan nyelvtanító appban (iOS, Android), amely a tavalyi Appra Magyar versenyen díjat nyert, mindez megtalálható. Az ebben összeállított ingyenes nyelvleckék egyáltalán nem hasonlítanak a Duolingóra, nem teszteket kell egymás után ledarálni, hanem változatos szövegeket, videókat és hanganyagokat kapunk. A feldolgozott témák aktuálisak - az egyik tanuló elmondta, volt olyan hír, amit előbb látott a Xeropanban leckeként feldolgozva, mint hogy a magyar újságok megírták volna.

Az iskolai tankönyvek még nagyon távol vannak ettől, azokban még előfordul, hogy egy levél megírása a feladat. Még csak nem is emailt kell fogalmazni, pedig ma már sokkal hasznosabb lenne az üzenetküldéssel kapcsolatban tanácsokat adni, hiszen bárkivel élőben csetelhetünk, akár videotelefonon is.

Olyan, mint a Facebook-hírfolyam

Nemrég összeültünk néhány felhasználóval, hogy mondják el nekünk, miért a Xeropant használják, és mindenki az izgalmas, változatos tartalmakat emelte ki.

A szakmai témákat jól ismerem, de itt más kapok. Nagyon megragadt bennem az a lecke, ami a Nutella készítéséről szólt. Ez olyan, amire magamtól nem keresnék rá az interneten

- mondta a szoftverfejlesztő Cselle Lajos, aki bevallotta, hogy a középiskolában megutáltatták bele a nyelvtanulást, a leckemásolástól a puskázásig minden volt az órákon. Most  azért képzi tovább magát, mert a cégével a külföldi piacokat is célba akarja venni, és fontos, hogy jól tudjon kommunikálni. Azt mondta, nagy segítség, hogy a Xeropanban anyanyelvi kiejtéssel olvassák fel a szövegeket.    

A nyomdász Lővey Noémi a felsőfokúra hajt, ő a Xeropan felépítését emelte ki. Először végighallgatjuk a hanganyagot, utána a szószedetben megnézzük az új kifejezéseket, és a legvégén, amikor rányomunk a "nyelvtan" feliratú gombra, akkor válnak láthatóvá azok a szavak és kifejezések, amelyekhez valamilyen elméleti háttér is tartozik. Ezen cikk megírásakor a rigai biciklis felvonulásról volt fent egy sztori, és abban a jelzős szerkezetek (car-sized, seven-headed) és a módbeli segédigék (can, might, shall) nyelvtanát lehetett részletesen megismerni.

13 éves korom óra 18 tanárt fogyasztottam el, és mostanra annak lettem a szakértője, hogyan nem szabad nyelvet tanítani

- mondta Mile Ferenc, közgazdász, aki nemcsak használja a Xeropant, hanem a cég egyik alapítója és tulajdonosa is egyben. Alapítótársa Madzsid Al-Gharawi Attila, akinél angolul tanult, és órák után együtt találták ki, hogy miként kellene modern alapokra helyezni a nyelvtanulást.

„A nyelvoktatás hiányosságaira kerestünk megoldást, és az egyik kihívás a mérhetőség hiánya volt. A nyelvoktatók nem látnak bele a tanulók fejébe, nem ismerik a tanulók szókincsét, annak aktív és passzív változását" - mondta Madzsid Al-Gharawi Attila, aki már tíz éve nyelvtanár, de úgy látja, hogy a munkája csak 30 százalékban nyelvészet, a maradék 70 százalék pszichológia, és az utóbbi szerepében az a fő feladata, hogy magabiztossá tegye a tanulókat.

Nem a tanuló hülye, hanem a módszerek rosszak. Sokan elkönyvelik magukban, hogy nem értik a angolt

- mondta Madzsid Al-Gharawi Attila. A mobilalkalmazás fejlesztésébe azért vágtak bele, mert azt vették észre, hogy a most használt eszközök, a könyvek, édesanyáink generációjának íródtak. „Nem véletlen, hogy sokan a Youtube-hoz, a Google-höz és a filmekhez fordulnak segítségért. Ezek az eszközök azonban nehezen strukturálhatók, kihívás a megfelelő válaszokat kinyerni. Ezen akartam változtatni, hogy a nyelvtanulóknak és nekem is könnyebb dolgom legyen.” - tette hozzá.

A Xeropan tizenkét fős fejlesztőcsapata már dolgozik az appok következő verzióján, amibe hangfelismerő modult is akarnak építeni, hogy szóban lehessen válaszolni a feltett kérdésekre.  Az ingyenes szolgáltatásból persze nem tudnának megélni, ezért azt tervezik, hogy tematikus tananyagokat is kifejlesztenek, amelyeket pénzért el tudnak adni az érdeklődőknek.  • Hírek
  • Hírek