Ingyen leleplezheti a hordozott számokat

2015.05.28. 14:20

Még mindig előfordul, hogy többe kerül felhívni a sajátunktól eltérő szolgáltatóknál lévő telefonszámokat, de ma már semmit sem jelent az, hogy valakinek 20-as, 30-as vagy 70-es az előhívószáma. Havonta körülbelül tízezer hívószám kerül át változtatás nélkül más szolgáltatóhoz, úgyhogy ránézésre lehetetlen megállapítani, hogy melyik hová tartozik.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ezért indította el a http://krapub.nmhh.hu/ címen elérhető tudakozót, amely az NMHH adatbázisából keresi elő, hogy az általunk megadott telefonszám hordozott-e, és hogy melyik a jelenlegi szolgáltatója. 

Internetelérés nélkül a 1748-as telefonszámon tudjuk lekérdezni az adatokat, melyen a keresett telefonszám előhívó vagy körzetszámát kell megadni, ezután beütni a 6- vagy 7-jegyű számot, majd a végén megnyomni a # gombot. Ezt követően egy hang bemondja, hogy az adott szám mely szolgáltató hálózatában működik.

Mindez telefonhívás nélkül is működik az úgynevezett USSD kód segítségével, amit a tárcsázóprogramban lehet beírni, a következő formátumban:

*126*telefonszám06nélkül#hívásgomb

Az igazán profik azonban írnak erre egy tárcsázóappot, amely össze van kötve a mobil névjegyalbumával, és minden egyes telefonszámra meg tudja jeleníteni ezeket az információkat. (Lehet kérni, hogy egy dizájner is részt vegyen a munkában, ne csak kódolók és önjelölt Photoshop-mágusok? Köszi!)

Ha megvan az app, akkor el kell küldeni nekünk, és közzétesszük a jó hírt.