Ingyenes és egységes wifi épül Budapesten

2015.06.03. 09:57

Tíz évvel ezelőtt jelent meg az első komolyabb wifihálózat hazánkban a Wiera nevével fémjelezve, de a szolgáltató idővel elvesztette az érdeklődését, és nem fejlesztette tovább a rendszereit. Tavaly azonban felvásárolta őket az ACE Telecom, és teljesen újratervezte a szolgáltatást. Ennek az eredménye a szórakozóhelyeken, rendezvénytermekben, hotelekben és közterületen elérhető Wifizone.

A teljes városi lefedettség nem jó gondolat

– mondta Farmosi Attila, az ACE Telecom ügyvezetője, utalva arra, hogy ez esetben nem városi wifihálózatok sorozatos bukását kell felidézni. Sokkal jobb példa lehet az USA-szerte elérhető Boingo hálózata, ami a turistáknak és a helyieknek egyaránt megkönnyíti az internetezést.

Az ACE Telecom felismerte, hogy

  • a wifi önmagában nem versenyképes,
  • díjmentesen kell adni,
  • és nem generál közvetlen bevételt.

Éppen ez az oka annak, hogy a helyek nem költenek megfelelő hálózati eszközökre, infrastruktúrára, amivel jó minőségű szolgáltatást tudnának nyújtani a vendégeiknek. Az ACE Telecom ezenkívül úgy véli, egy wifi elnevezése (az SSID azonosító, ami a telefonunkon a környékbeli wifi keresése közben felbukkan) egyáltalán nem jó marketingeszköz, és ennél sokkal jobbat is tudnak nyújtani.

Az ACE Telecom azt kéri az ügyfeleitől, hogy mindegyik hotspot neve Wifizone lehessen, mert ez biztosítja az egységes ügyfélélményt, és hogy a vendégek mindig tudják, mire érdemes csatlakozni. Ezenkívül még pénzt is kér az eszközért is, amit bérelni vagy megvenni is lehet, valamint előfizethet az ügyfél az üzemeltetésre is, hogy ne kelljen az esetleges hibákkal, leállásokkal foglalkoznia.

Cserébe az internetezők, akik többek között Facebookkal vagy Boingo-azonosítóval is regisztrálni tudják magukat, minden ilyen hotspotra rögtön fel tudnak csatlakozni, és nem kell a pincéreknek szalvétára írniuk a wifi nevét, jelszavát. Belépéskor pedig egy szépen megtervezett portál várja az internetezőt, ahol a szórakozóhelyek el tudják helyezni a kedvezményes ajánlataikat vagy más információkat.

Egy modern ICT infrastruktúra sosincs kész, de lehet naprakész

– idézte fel Farmosi Attila vállalatának mottóját, ami fokozottan igaz a Wifizone hálózatára. A sikere ugyanis azon múlik, hogy milyen ütemben sikerül bővíteni a Wifizone-helyek számát. Ha a szórakozóhelyek nagy részét nem tudják lefedni, és megmarad a mostani kaotikus állapot, akkor továbbra is a mobilinternet lesz az első választási lehetőségünk, amikor megnyitjuk a böngészőt a mobilunkon.