A Balatonnál már 4G-n van a Vodafone

2015.06.09. 13:19

A Vodafone utolsóként kezdte el kiépíteni a maga 4G hálózatát, és már az is nagy újdonságnak számít, hogy nyár elejére a Balatonnál szinte teljes kültéri lefedettséget tud nyújtani az ügyfeleinek. A szolgáltató bejelentette, hogy Siófoknál tíz, a tó környékén összesen száz bázisállomása környékén lehet 4G-s jelet fogni.

A 4G hálózat 75 megabit per másodperces sebessége is azt jelzi, hogy a Vodafone a másik két 4G-szolgáltató, a Telekométól és a Telenorétól eltérő stratégiával építi ki a negyedik generációs szolgáltatását. A riválisok hálózatán a letöltési sebesség elméleti maximuma 150 megabit per másodperc. A Vodafone országos 3G hálózatán 42 Mbps a legnagyobb letöltési sebesség.

Tavaly novemberben Budapest belvárosában indult el a Vodafone 4G-je, amit a lakossági és üzleti Red illetve Red EU szolgáltatáscsomagokkal, a lakossági Go+ és Mobilnet XL csomagokkal, illetve a Vállalkozói Osztható, valamint Okos Ráadás csomagokkal lehet külön díj nélkül igénybe venni.

A sajtótájékoztatón Diego Massidda, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója nem akarta elmondani, hogy az országnak mekkora részén fogható a 4G, mert elmondása szerint havonta több mint száz bázisállomáson kapcsolják be a gyorsabb sebességet. Így egyedül az adhat nekünk némi támpontot, hogy a társaság tavaly ősszel 30,2 milliárd forintot fizetett a 4G/LTE szolgáltatás elindításához szükséges 800 MHz-es és 2600 MHz-es frekvencia tartományért, és a pályázati anyagában igen merész vállalást tett: tizenkét hónap alatt legalább 1100 olyan kistelepülésre kell elvinnie a 4G-t, ahol legfeljebb ezren laknak.