Ezért fogjuk szeretni az iOS 9-et

2015.06.11. 10:55

Hétfőn mutatta be az Apple az iOS 9-et, és a fejlesztők azonnal hozzáférést kaptak az operációs rendszerhez. Most kivételesen nem kell túl sokat várni, hogy kipróbáljuk az újdonságokat, mert

az Apple júliusban kiad egy nyilvános béta verziót.

Nyilván nem fog mindenki egy félkész rendszerrel szívni, de minél többen szállnak be a tesztelésbe, az Apple szoftverménökei annál hamarabb javítják ki a hibákat benne.

Most még kicsit döcögősen fut az iOS 9 a tesztelésre használt iPad Mini 3 tableten, de ebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, mert még bőven van idő optimalizálni a kódot. Azt már most megtapasztaltuk, hogy gördülékenyebb a frissítés, mint korábban, amikor még háromszor több adatot, nagyjából 4,5 GB-os telepítőt kellett letölteni. Legfeljebb 5-6 percet töltöttem el a fejlesztőinknél, amíg felrakták a tabletre az új rendszert.

Balra a régi, jobbra az új programváltó menü
Balra a régi, jobbra az új programváltó menü

A második kedvenc újításunk az új alkalmazásváltó menü. Kicsit szebb lett, de igazából nem a virtuális térben egymás fölé csúszó lapok miatt tetszik, hanem mert eltűnt innen a legutóbbi hívásainkat mutató lista. Így elkerülhetők azok a kellemetlen helyzetek, amikor mások előtt használjuk a tabletet, és mindenki egy pillanat alatt megtudja, hogy kikkel kommunikáltunk. Ezek a gyakori kapcsolatok átkerültek a főmenütől balra található új keresőmenübe.

IMG 0005.PNG

Többet tud a billentyűzet, de még mindig nem eleget. Ügyes megoldás, hogy amikor két ujjal szántjuk végig a virtuális klaviatúrát, akkor az elkezd úgy működni, mint a számítógépek tapipadja, és a mozdulatunknak megfelelően mozgatja a kurzort. Sajnos vannak olyan webes felületek, szövegdobozok, amikben ezzel a módszerrel sem lehet lefelé gördíteni. Ezen az segítene, ha legalább opcionálisan be lehetne kapcsolni olyan nyílgombokat, amilyenek a számítógépeken is vannak. Most az Apple azt tartotta fontosabbnak, hogy kivágás, másolás és beillesztés gombok legyenek a billentyűzetén.

Egyszerre fut, de mégsem

Az appok párhuzamos megjelenítésére nagyon régóta vártunk, mert Androidon és Windowson ezt már megoldották. Ugyanakkor azt is értjük, hogy az Apple miért várt ilyen sokáig. Sok gyártó olyan eszközökön is elérhetővé teszi ezt a funkciót, amelyek igazából nem bírják szuflával, belassulnak a két alkalmazás egyidejű futtatásától. Az Apple a fokozatos bevezetés híve: kizárólag az Air 2 tableten engedélyezi, hogy két app egymás mellett működjön.

Hogy a többi felhasználó is kapjon valamit, bevezettek egy kevésbé erőforrásigényes megoldást is, ami az OS X oldalsó értesítési sávjára hasonlít. Itt most csak az Apple alkalmazásai tudnak megjelenni, és sajnos nem tudjuk szerkeszteni a listát, pedig jól jönne, ha ki tudnánk venni az általunk nem használt appokat. Ezt muszáj lesz megoldani, mert az WWDC bemutatóján is kihangsúlyozták, milyen egyszerű lesz legyártani az appok oldalsávba szánt verzióját. Ugyanis csak az iPhone-os verziót kell beleépíteni a tabletesbe. Ez az oldasáv igazából nem úgy fut párhuzamosan, mint az Air 2-esen az appok, mert amint visszakattintunk a nagyobb felületen látható alkalmazásra, az oldalsáv azonnal eltűnik.

Munkára készül

Az iOS 9 használatának megkezdésekor a rendszer feltette a kérdést, hogy akarunk-e iCloud Drive ikont a főmenübe, és természetesen rábólintottunk. Ez jó segédeszköz, mert gyorsan végig tudjuk nézni a felhőben tárolt fájljainkat, illet le tudjuk tölteni azokat megtekintéshez illetve szerkesztéshez. Az iCloud beépült az iPad levelezőjébe, és a felhőtárhelyünkről is tudunk fájlokat csatolni az emailjeinkhez.

Ezeket a fejlesztéseket látva azt gyanítjuk, hogy az Apple egyre inkább munkaeszköznek szeretné eladni az iPadeket. A szórakoztatásban nincs hová fejlődni: a zenéket, videókat, magazinokat és könyveket gond nélkül le tudjuk játszani. A hatékony munkához jóval több eszközre van szükség, miközben arra is nagyon oda kell figyelni, hogy ne legyen túlbonyolítva a rendszer. Nem lennénk meglepve, ha idén valóban megjelenne egy nagyobb méretű iPad Pro, amiről régóta azt pletykálják, hogy az Apple vállalati felhasználókat akarja célba venni vele.